Szybki i łatwy w przygotowaniu piernik łyżką mieszany. Czas jego przygotowania to dosłownie 5 minut. Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do miski i ze sobą wymieszać. Następnie wstawić do piekarnika i cierpliwie czekać, aż się upiecze.
W dodatku taki piernik można przygotować nawet w ostatniej chwili. Nie trzeba nic ucierać ani czekać aż dojrzeje. Jest gotowy do podania, tuż po upieczeniu.
Piernik łyżką mieszamy, zawsze się udaje i świetnie smakuje. Można go przygotować nie tylko w święta. Podczas jesiennych czy zimowych wieczorów fajnie się komponuje z gorącą herbatą. Zapraszam na przepis!
PIERNIK ŁYŻKĄ MIESZANY – PRZEPIS
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 200 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- garść rodzynek
- garść posiekanych orzechów
Polewa
- 100 g czekolady mlecznej
- 60 ml śmietanki kremówki
- 1 garść orzechów
Wykonanie
- Do miski wsypać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, sodę oraz sól, wymieszać. Następnie dodać olej, mleko, jajka oraz miód. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Na koniec dodajemy rodzynki oraz posiekane orzechy i ponownie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do keksówki, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
- Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wykładamy na przestygnięty piernik i posypujemy drobno posiekanymi orzechami.
Polecam również przepis na szybki piernik na kefirze.