Piernik łyżką mieszany

Piernik łyżką mieszany

Szybki i łatwy w przygotowaniu piernik łyżką mieszany. Czas jego przygotowania to dosłownie 5 minut. Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do miski i ze sobą wymieszać. Następnie wstawić do piekarnika i cierpliwie czekać, aż się upiecze.



W dodatku taki piernik można przygotować nawet w ostatniej chwili. Nie trzeba nic ucierać ani czekać aż dojrzeje. Jest gotowy do podania, tuż po upieczeniu.

Piernik łyżką mieszamy, zawsze się udaje i świetnie smakuje. Można go przygotować nie tylko w święta. Podczas jesiennych czy zimowych wieczorów fajnie się komponuje z gorącą herbatą. Zapraszam na przepis!

PIERNIK ŁYŻKĄ MIESZANY – PRZEPIS

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów

Polewa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 1 garść orzechów


Wykonanie

  • Do miski wsypać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, sodę oraz sól, wymieszać. Następnie dodać olej, mleko, jajka oraz miód. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. 
  • Na koniec dodajemy rodzynki oraz posiekane orzechy i ponownie mieszamy. 
  • Ciasto przekładamy do keksówki, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. 
  • Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wykładamy na przestygnięty piernik i posypujemy drobno posiekanymi orzechami. 

Polecam również przepis na szybki piernik na kefirze.



piernik łyżką mieszany przepis
Przepis na piernik łyżką mieszany


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

6 + sześć =