Pierogi z borówkami to bardzo smaczne danie, któremu ciężko się oprzeć! Sekret znakomitego smaku tkwi w sprężystym i delikatnym cieście, które wręcz rozpływa się w ustach.
Słodko kwaśny dodatek stanowią oczywiście borówki, które zawinięte w ciasto smakują naprawdę świetnie!
Pierogi z borówkami podajemy zazwyczaj z jogurtem naturalnym lub śmietaną z odrobiną cukru.
Warto przygotować w swoich domach pierogi z borówkami chociaż raz w roku. Danie to z pewnością posmakuje każdemu z Was, a szczególnie dzieciom, które wręcz uwielbiają tego typu posiłki.
Poniżej zaprezentujemy Wam nasz sprawdzony przepis na pierogi z borówkami, które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA PIEROGI Z BORÓWKAMI
Składniki na ok. 60 sztuk pierogów
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 2/3 szklanki wody
- 300 g borówek
- 100 g śmietany
- Szczypta soli
- Cukier
Przygotowanie:
- Mieszamy składniki na ciasto: mąka, jajko, sól i woda.
- Wyrabiamy ciasto, do momentu, aż będzie gładkie i sprężyste, po czym zawijamy w folię i odkładamy na 10 minut.
- Po upływie czasu wałkujemy ciasto na posypanym mąką blacie i wycinamy krążki szklanką.
- Na każdym krążku układamy kilka borówek oraz dodajemy szczyptę cukru, po czym lepimy jak tradycyjne pierogi.
- Wrzucamy partiami do wrzącej wody i gotujemy 5 minut od momentu ponownego zagotowania wody.
- Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym z odrobiną cukru.
REWELACJA