Pizzerinki z patelni
Domowe pizzerinki, zwane także jako mini pizzę to idealny pomysł na smaczną przekąskę. Sprawdzą się zarówno jako codzienna przekąska, do pracy, na piknik, czy śniadanie lub kolację, ale także podczas różnego rodzaju domowych imprez czy spotkań w gronie znajomych.
Tradycyjne pizzerinki zazwyczaj pieczemy w piekarniku, ja przedstawię Wam nieco inną i szybszą wersję, a mianowicie pizzerinki z patelni. Są bardzo smaczne a dodatkowo szybkie w przygotowaniu. Co najważniejsze możemy je przygotować z czym tylko chcemy. Ja wybrałam szynkę, żółty ser, paprykę i pora. Możecie w dowolny sposób łączyć składniki, by wybrać odpowiednią wersję dla siebie.
Domowe pizzerinki z patelni to idealny pomysł na szybką przekąskę, która nie wymaga używania piekarnika. Idealnie sprawdzą się podczas lata, kiedy nie chcemy dodatkowo nagrzewać kuchni. Są bardzo szybkie i smaczne w przygotowaniu, sprawdźcie sami!
PRZEPIS NA PIZZERINKI Z PATELNI
Składniki
CIASTO
- 500 g mąki
- 125 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g drożdży
- 150 ml maślanki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
DODATKI
- ketchup
- 200 g szynki
- 200 g żółtego sera
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 pora
Wykonanie
- Ciepłe mleko dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy masło, mieszamy do momentu rozpuszczenia, do drugiej drożdże, rownież mieszamy, do momentu, aż drożdże połączą się z mlekiem.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko z masłem, mleko z drożdżami, maślankę, sól oraz cukier. Całość mieszamy do momentu, aż składniki się połączą, następnie wyrabiamy na ciasto.
- Przygotowane ciasto odstawiamy na 20 minut, przykrywając je ściereczką.
- Z gotowego ciasta wykonujemy małe kuleczki, które cienko rozwałkowujemy.
- Szynkę i ser żółty ścieramy na tarce, paprykę kroimy w kosteczkę, pora w półkrążki.
- Rozgrzewamy patelnię, a następnie spryskujemy ją masłem w sprayu, lub nacieramy masłem przy użyciu pędzelka.
- Na patelnie kładziemy placki, na 3 minuty, następnie przewracamy na drugą stronę, smarujemy ketchupem, nakładamy ser, szynkę, pora i paprykę. Patelnię przykrywamy, a pizzerinki smażymy przez kilka minut, do momentu zarumienienia spodu.
- Podajemy na ciepło lub zimno.
Fajny pomysł jak ktoś nie ma piekarnika 🙂
Można mąkę pszenna zastąpić owsianą lub jakąś inną? Nie mogę spożywać pszennej
Można spróbować 🙂
Drożdże świeże czy suche?
Ja dałam świeże, ale można je zastąpić suchymi w odpowiedniej proporcji 🙂