Przekładaniec bez pieczenia

Przekładaniec bez pieczenia

Przekładaniec bez pieczenia to doskonała propozycja na małe co nieco dla miłośników szybkich rozwiązań. Ten smakowity deser składa się z kilku prostych składników i można go przygotować w bardzo szybkim czasie. Ciasto przekładaniec składa się z warstw kakaowych herbatników, przełożonych kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Całość wykończona polewą czekoladową, która dodatkowo podkreśla smak ciasta, jednocześnie je dekorując. 



Jeśli jesteście miłośnikami szybkich i smacznych ciast bez pieczenia, ten przepis będzie dla Was idealnym wyborem. Robi się go bardzo szybko, ale niestety musi postać chwilę w lodówce, by herbatniki odpowiednio zmiękły. 

PRZEPIS NA CIASTO PRZEKŁADANIEC BEZ PIECZENIA

Składniki

  • ok. 80 herbatników kakowych
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa

  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • biała czekolada do dekoracji 


Wykonanie

  • Schłodzona śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. 

  • Blaszkę 24×24 cm wykładamy folią spożywczą, na spodzie układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy porcję masy, znów herbatniki, masa i tak do wykorzystania wszystkich składników, kończąc na warstwie herbatnikowej. 

  • Czekoladę łączymy ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej, wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy białą czekoladą. 

  • Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.


Ciasto przekładaniec bez pieczenia
Przekładaniec bez pieczenia
Przekładaniec bez pieczenia
Szybkie ciasto przekładane


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 90

Dodaj komentarz

3 × dwa =