
Blok czekoladowy to smakołyk, który możecie pamiętać z czasów dzieciństwa. Był to bardzo popularny deser w wielu domach, kiedy to o słodkości w sklepach było ciężko.
W tradycyjnym bloku czekoladowym, do masy dodawało się pokruszone herbatniki i inne dodatki. Ja tym razem zrobiłam go nieco inaczej, a mianowicie herbatniki przełożyłam masą czekoladową i przygotowałam przekładany bok.
Ten przekładany bok czekoladowy wygląda i smakuje naprawdę świetnie. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję a szczególnie, kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego. Jest naprawdę bardzo łatwy do zrobienia. Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis!
PRZEKŁADANY BOK CZEKOLADOWY – PRZEPIS
Liczba porcji: Forma 10x24cm | Czas przygotowania: 10 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 50 g mlecznej czekolady
- 150 g masła
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 400 g mleka w proszku
- duże opakowanie herbatników
Wykonanie
- W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy połamaną w kostkę czekoladę oraz mleko.
- Wsypujemy mleko w proszku, przesiane przez sito kakao, mieszamy przy pomocy miksera.
- Keksówkę (10×25) wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie keksówki umieszczamy, warstwę herbatników, następnie rozsmarowujemy 1/3 masy. Warto to robić gdy jest jeszcze mocno ciepła ponieważ ułatwia to pracę. Wyrównujemy ją starannie i przykrywamy herbatnikami, następnie lekko je dociskamy. Wykonujemy 3 takie warstwy.
- Całość umieszczamy w lodówce na kilka godzin.

