Pierogi ruskie to nic innego jak kawałki elastycznego, cieniutko rozwałkowanego ciasta z dodatkiem farszu ziemniaczano-serowego. To bardzo popularne u nas w Polsce danie, które większość z nas uwielbia.
Najważniejszy w pierogach jest fakt, aby przygotować dobre ciasto. Powinno być delikatne, mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach.
Poniżej znajdziecie mój ulubiony przepis na tradycyjne pierogi ruskie, które są naprawdę przepyszne.
Składniki na ciasto na pierogi:
Z przepisu wychodzi około 60 pierogów.
- 500 g mąki (typu 500)
- 250 ml gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 ml oleju
Składniki na farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g sera twarogowego
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżeczki masła
- sól pieprz do smaku
Przygotowanie farszu:
- Farsz na pierogi należy przygotować wcześniej, aby ziemniaki zdążyły ostygnąć.
- Obieramy ok. 700 g ziemniaków i gotujemy do miękkości. Po obraniu powinno nam zostać ok. 500 g, w zależności od tego, jak grubo obieramy ziemniaki 🙂
- Po ugotowaniu odlewamy wodę i dokładnie tłuczemy ziemniaki, odstawiamy do ostygnięcia.
- W między czasie obieramy cebulę, kroimy w drobną kosteczkę i dusimy na masełku.
- Do wystygniętych ziemniaków dodajemy ser, cebulkę, sól oraz pieprz – do smaku.
Przygotowanie ciasta na pierogi:
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oraz olej.
- Wlewamy szklankę wody, mieszamy ciasto łyżką, a następnie zaczynamy je wyrabiać. Jeśli jesteście posiadaczkami robota kuchennego, śmiało możecie w nim przygotować ciasto.
- Zagniecione ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut.
- Po upływie wskazanego czasu odwijamy ciasto i dzielimy na 3 części. Dwa kawałki owijamy bawełnianą ścierką, aby nie obeschło.
- Pierwszy kawałek ciasta rozwałkowujemy na stolnicy pokruszonej mąką. Przy pomocy szklanki wykrawamy okrągłe placuszki.
Wykonanie:
- Na środek wykrojonego placka nakładamy farsz. Co do ilości, zależy to od tego, czy lubicie pierogi z dużą ilością farszu, czy małą. Polecam jednak dać go nieco więcej.
- Kulkę farszu lekko spłaszczamy na kształt wałeczka, ciasto składamy na pół i sklejamy boki.
- Pierogi układamy obok siebie na stolnicy. Aby nie obeschły, możemy je przykryć bawełnianą ściereczką.
- Każdą partię wrzucamy do garnka z gotująca się wodą z dodatkiem soli. Pierogi wyławiamy po ok. 4 minutach od wypłynięcia ich na powierzchnię.
- Gotowe pierogi podajemy z masełkiem, uduszoną cebulką, maślanką a niektórzy nawet jadają z ketchupem. W moim przypadku była to maślanka.
JAK MROZIĆ PIEROGI?
Można zamrozić zarówno gotowane, jak i surowe pierogi. Ja zazwyczaj mrożę surowe, ponieważ bardzo lubię takie świeżo ugotowane pierogi, a nawet po zamrożeniu i ponownym ich ugotowaniu smakują one jak świeże.
Aby zamrozić surowe pierogi, układamy je na desce, pamiętajcie jednak aby się nie stykały. Deskę z pierogami wkładamy do zamrażarki, na kilka godzin. Jeśli będą już twarde, wrzucamy je do worka i ponownie wkładamy do zamrażarki.
Kiedy chcemy je zjeść, wrzucamy je na gotującą wodę i gotujemy jak tradycyjne, świeże pierogi.
Moje ulubione 🙂
Robie podobnie ale teraz dodaje podsmażony boczek w kostkę do ziemniakow,nie tluszcz, smakują wszystkim wysmienicie.
Wyszły wyśmienite 🙂
Robię prawie dokładnie tak samo, z tym że do ciasta daję też jajko. Co do mrożenia pierogów, to uważam, że powinno się mrozić ugotowane – surowe często się rozpadają podczas gotowania. Swoją drogą … narobiłaś mi smaku 🙂 – “ruskie” , to obok tych z kapustą i grzybami – moje ulubione.