Amerykańskie, puszyste pancakes to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników.
Różnica polega na tym, że pancakes przygotowywane są z dużo gęstszego ciasta z dodatkiem substancji spulchniających. Klasyczne pancakes w pewnym stopniu przypominają nasze polskie racuchy.
Domowe pancakes to idealny pomysł na śniadanie, które możemy zjeść w domu, lub zabrać ze sobą do pracy. Są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a dodatek ulubionych owoców sprawia, że smakują niczym ulubiony deser!
Macie ochotę na domowe pancakes? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie tego przepisu!
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- łyżek cukru
- miarka odżywki białkowej (smak waniliowy),
- 50 g mąki,
Przygotowanie:
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ponownie ubijamy.
- Żółtka, odżywka białkową, mąkę łączymy z ubitymi białkami, delikatnie mieszając.
- Smażymy na małym ogniu z dwóch stron. Z tej porcji można usmażyć 6 pancake.
Składniki na nadzienie:
- 150 g serka grani
- łyżeczka miodu
- ulubione owoce
- łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na nadzienie umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy.
- Każdy pancakes smarujemy przygotowanym serkiem, tworząc mini piramidkę.
- Ostatni placuszek można przyozdobić owocami i kokosem.