Roladki z szynki z kremowym nadzieniem z dodatkiem ulubionych warzyw to smaczna przekąska, która cudownie prezentuje się na stole. Szynka posmarowana serkiem zawijana z dodatkiem chrupiących warzyw to idealna przekąska na każdą imprezę.
Takie proste przekąski goszczą w naszym domu bardzo często. Kiedy tylko nadarzy się ku temu okazja, przygotowuję różnego rodzaju przystawki i zawsze to one najszybciej znikają z talerzy. Podczas różnego rodzaju spotkań z rodziną czy znajomymi i wspólnych rozmów, zazwyczaj każdy szuka „coś na ząb”. Przekąski to idealny pomysł na poczęstunek!
Najbardziej popularną przekąską są oczywiście roladki z tortilli, które chyba każdy już zna. Roladki z szynki będą dla nich idealną alternatywą. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i smaczne. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem na pyszne roladki z szynki z dodatkiem chrupiących i kolorowych warzyw.
PRZEPIS NA ROLADKI Z SZYNKI
Składniki
- 250 g twarogu delikatnego „President” ze szczypiorkiem
- 1 łyżka żelatyny
- 8 plasterków szynki (najlepiej prostokątnych lub kwadratowych)
- 1 papryka konserwowa
- 10-12 oliwek
- 1/3 szklanki kukurydzy
- 4 łyżki zimnej wody
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy.
- Konserwową paprykę i oliwki kroimy w kostkę.
- Rozkładamy folię aluminiową, a na niej plastry szynki (dwa na szerokość, cztery na długość) tak by lekko na siebie nachodziły.
- Żelatynę, która spęczniała wstawiamy 15 sekund do mikrofali, dzięki temu się rozpuści.
- Serek mieszamy z żelatyną. Dodajemy warzywa, ponownie mieszany. Odstawiamy na 5 minut (do lekkiego stężenie masy).
- Rozsmarowujemy masę na szynce.
- Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku.
- Wstawiamy do lodówki na całą noc, by masa stężała. Gdy nie mamy czasu, wstawiamy na 0,5-1h do zamrażarki.
- Kroimy w kawałki o grubości ok 2-3 cm.
Ciekawe i smaczne! Polecam!