Makowiec z nutellą

Niezawodny, smaczny i bardzo prosty przepis na pyszne ciasto makowe z nutellą. Ten szybki keks makowy przełożony nutellą to świetny wypiek na święta i nie tylko.



Ciasto makowe z tego przepisu jest niesamowicie wilgotne, delikatne i aromatyczne. Robi się je naprawdę bardzo łatwo, dlatego gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

Takie ciasto makowe możecie również przygotować bez dodatku nutelli. Upiec i zostawić jest równie smaczne. Ja postanowiłam je nieco udoskonalić i przełożyłam je odrobiną słodkiego kremu czekoladowego. Moim zdaniem smakuje super. Zapraszam na przepis.

CIASTO MAKOWE Z NUTELLĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 180 d suchego maku
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 krople aromatu migdałowego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki nutelli


Wykonanie

  • Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy do przestygnięcia. Powinno być płynne, lekko ciepłe, ale nie gorące.
  • W misce łączymy ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz mak.
  • Do osobnej miski przekładamy jajka, dodajemy cukier puder. Całość ubijamy za pomocą miksera na jasny puch, przez kilka minut.
  • Zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy mieszankę mąki, proszku i maku, miksujemy do połączenia składników. Ciągle miksując dodajemy roztopione masło oraz olejek migdałowy. Kolejno wsypujemy rodzynki, całość mieszamy do połączenia składników.
  • Gotową masę przekładamy do keksówki 25×10 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut, grzanie góra-dół.
  • Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na pół. Smarujemy nutellą, składamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.