Roladki z tortilli to super smaczna i bardzo łatwa do zrobienia przekąska na imprezę. Klasyczne roladki z tortilli posmarowane są kremowym serkiem z dodatkiem szynki, sera i sałaty smakują świetnie. Postanowiłam jednak nieco odejść od tradycji i przygotować coś nowego.
Tym razem na rodzinnej imprezie zaserwowałam roladki z tortilli w sezamie. Powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę, bo niby zwykłe roladki, a każdy był nimi zachwycony. Sam smak jest super, ale wygląd pierwsza klasa! Nie wiem jak Wam, ale mnie się bardzo podobają. Roladki z tortilli w sezamie świetnie wyglądają na stole, którego nie trzeba dodatkowo dekorować. One same w sobie są dekoracją.
ROLADKI Z TORTILLI W SEZAMIE
Liczba porcji: 12 roladek | Czas przygotowania: 15 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 2 tortille pszenne
- 1/2 papryki czerwonej
- 4 liście lodowej sałaty
- 6 plastrów sera żółtego
- 6 plastrów szynki
- 200 g kremowego serka typu Almette
- 2 garści czarnego sezamu
Wykonanie
- Tortillę rozkładamy na blacie. Smarujemy serkiem śmietankowym, po 50 g na jedną tortillę. Na każdą z nich rozkładamy liście sałaty, 3 plastry szynki, 3 plastry sera żółtego oraz pokrojoną w słupki paprykę czerwoną.
- Tortille ciasto zwijamy w rulon, owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Po czasie tortille rozwijamy, smarujemy z wierzchu serkiem i obtaczamy w sezamie. Następnie kroimy na roladki o grubości ok. 2 cm.