Rwany chlebek czosnkowy z ziołami to nic innego jak klasyczny, domowy chleb pieczony z masłem z dodatkiem czosnku i przypraw ziołowych. Świetnie smakuje jeszcze ciepły. Będzie idealnym dodatkiem do grilla i różnego rodzaju sałatek.
Rwany chlebek czosnkowy z ziołami wygląda bardzo efektownie ze względu na swoją harmonijkową strukturę. Możemy upiec go także w okrągłej blaszce, dzięki czemu będzie wyglądać jeszcze ciekawiej. My tym razem wykonaliśmy go w tradycyjnej prostokątnej blaszce, ponieważ zależało nam na większej porcji. Chlebek z ziołami bardzo szybko znika z talerza. Szczególnie podczas domowych imprez.
Przepis na domowy chlebek ziołowy jest bardzo prosty, nie ma w nim żadnej filozofii. On zawsze wychodzi i smakuje obłędnie. Za każdym razem możemy nadać mu inny aromat i smak, dodając inne zioła.
Poniżej zaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis na domowy rwany chlebek czosnkowy z ziołami, który będzie idealną przekąską na różnego rodzaju imprezy, grille, a nawet na święta.
PRZEPIS NA DOMOWY CHLEBEK CZOSNKOWY Z ZIOŁAMI
Składniki:
Ciasto:
- 1100 g mąki pszennej
- 3 szklanki ciepłej wody
- 90 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 7 łyżeczek oliwy
Nadzienie czosnkowo – ziołowe:
- 120 ml oliwy
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- pęczek posiekanego koperku
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżka majeranku
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Drożdże kruszyny do miseczki, dodajemy cukier, wodę i 4 łyżki mąki. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
- Mieszamy oliwę, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła.
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
- Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy oliwą z ziołami i kroimy wzdłuż na 3 paski. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę.
- Gotowe kawałki układamy w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku, temperatura 180 stopni, grzałka góra/dół przez ok 40-50min.