Brokuł to bardzo zdrowe warzywo, które warto wykorzystać do wielu smacznych przekąsek, dań obiadowych i sałatek. Jego ogromną zaletą jest to, że jest dostępny przez cały rok, dzięki czemu możemy w każdej chwili z jego dodatkiem przygotować coś smacznego.
Pyszna i kolorowa sałatka brokułowa to świetny pomysł na smaczną przekąskę do pracy. Idealnie sprawdzi się także na kolację, ponieważ jest bardzo łatwa i szybka w do zrobienia. Każdy z Was poradzi sobie z jej przygotowaniem, ponieważ składniki są ogólnodostępne a sam przepis bardzo prosty. Sałatka składa się z 4 głównych składników, takich jak brokuł, kukurydza, jajka i szynka. Dodatek stanowi sos przygotowany na bazie jogurtu naturalnego i majonezu.
Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na sałatkę brokułową. Idealnie sprawdzi się do pracy, na kolację, a także jako poczęstunek dla gości na różnego rodzaju domowych imprezach czy spotkaniach rodzinnych. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ BROKUŁOWĄ
Składniki
- 1 brokuł
- 6 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 300 g szynki konserwowej
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- cukier
Wykonanie
- Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki. Garnek z wodą zagotowujemy, dodając do niego szczyptę soli, cukru oraz łyżkę soku z cytryny. Na gotującą się wodę wrzucamy brokuła i gotujemy przez 5 minut. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Szynkę kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy jogurt naturalny wymieszany z majonezem i musztardą, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.