Sałatka cezar to każdemu dobrze znana sałatka, która smakuje naprawdę świetnie. Składa się z chrupiącej sałaty rzymskiej z dodatkiem chrupiących grzanek i aromatycznego sosu.
Prawidłowo sałatka cezar nie zawiera w swoim składzie kurczaka, jednak ja przygotowałam wersję z jego dodatkiem. Dzięki temu sałatka jest bardziej sycąca. Idealnie sprawdzi się na posiłek do pracy, podwieczorek czy kolację.
Przepis na sałatkę cezar z kurczakiem jest bardzo prosty, a sama sałatka szybka i łatwa w przygotowaniu. Wygląda bardzo okazale niczym sałatka z drogiej restauracji. Śmiało można ją zaserwować na romantyczną kolację, czy podwieczorek podczas wizyty znajomych.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ CEZAR Z KURCZAKIEM
Składniki (na 2 porcje)
- 2 filety z kurczaka
- 1 mała główka sałaty rzymskiej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka masła
- ok. 20 g parmezanu
SOS
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Przygotować marynatę do kurczaka. Oliwę wymieszać z papryką słodką, przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem.
- Kurczaka umyć i oczyścić z błonek i chrząstek. Następnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.
- Patelnię grillową rozgrzać z odrobiną oliwy. Następnie wyłożyć mięso i grillować na złoty kolor z obu stron.
- Bagietkę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła prowansalskie. Następnie wyłożyć pokrojoną bagietkę i podsmażyć na chrupko.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny. Dodać czosnek granulowany oraz sól i pieprz.
- Parmezan zetrzeć na tarce.
- Sałatę rzymską porwać na mniejsze kawałki i rozłożyć na dwa talerze.
- Grillowanego kurczaka pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Wyłożyć na sałatę.
- Następnie na talerzach poukładać grzanki. Całość polać przygotowanym sosem i posypać parmezanem.