Sałatka kongresowa zawdzięcza swoją nazwę temu, że wygląda bardzo elegancko i okazale. Dzięki zawartości buraka ma piękny i soczysty kolor, który świetnie odbija się od zielonej sałaty i sera feta. Dzięki zawartości słonecznika sałatka jest chrupka, a jej smak podkreśla delikatny sos na bazie oliwy, miodu, soku z cytryny i musztardy.
Zapraszam wszystkich miłośników lekkich i delikatnych sałatek do wypróbowania pysznej sałatki kongresowej. Będzie idealnym wyborem na domowe imprezy, spotkania z przyjaciółmi czy na święta. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Zapraszam!
SAŁATKA KONGRESOWA – PRZEPIS
Składniki
- 3 gotowane buraki czerwone
- 100 g sera feta
- 100 g miksu sałat
- 3 łyżki słonecznika
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie
- Ugotowane buraki kroimy w kosteczkę.
- Ser feta również kroimy w kostkę.
- Oliwę mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i musztardą.
- Do miski przekładamy rukolę, pokrojone w kostkę buraki, ser feta, słonecznik i przygotowany sos. Całość delikatnie mieszamy.
Bardzo dobra sałatka Wykonuje się błyskawicznie Dodałam do niej kaszę bulgur Super przepis