Sałatka Pan krewetka to jak sama nazwa mówi pyszna sałatka z krewetkami. Inspiracją do jej przygotowania była sałatka z szynką parmeńską, którą z pewnością widzieliście już na moim blogu. Zamiast szynki parmeńskiej do sałatki dałam podsmażone na oliwie z czosnkiem krewetki, które moim zdaniem idealnie pasują do pozostałych składników.
Ta kolorowa i smaczna sałatka z krewetkami idealnie sprawdzi się na spotkania z przyjaciółmi, romantyczną kolację we dwoje czy inne nadarzające się okazje. Sałatka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu a wygląda bardzo okazale i apetycznie.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ PAN KREWETKA
Liczba porcji: 2 | Czas przygotowania: 10 minut | Poziom trudności: Łatwy |
Składniki
- 100 g rukoli
- 1 dojrzała gruszka
- 1 ser z niebieską pleśnią
- 200 g krewetek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
sos
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i układamy oczyszczone krewetki. Solimy i smażymy przez 3-4 minuty.
- Gruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ser z niebieską pleśnią również kroimy w kostkę.
- Na półmisku układamy rukolę, gruszkę, ser z niebieską pleśnią oraz krewetki. Całość posypujemy orzechami.
- Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, miodem, musztardą, tworząc sos. Przed podaniem sałatkę polewamy przygotowanym sosem.