
Sałatka śledziowa z groszkiem konserwowym to klasyka, która nigdy nie się nie znudzi! To jedna z tych sałatek, które idealnie sprawdzają się na świątecznym stole! Zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Połączenie delikatnych, solonych śledzi, groszku konserwowego, ogórków konserwowych i cebuli, tworzy wyjątkowo smaczne i sycące danie, które zadowoli każdego.
Przepis na śledzie w śmietanie jest prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników, by stworzyć sałatkę, idealną na rodzinne przyjęcia czy domowe imprezy. Sałatka najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu, kiedy smaku się przegryzą.
Ta tradycyjna sałatka śledziowa z groszkiem konserwowym idealnie sprawdzi się nie tylko na święta, ale także na kolację, przyjęcie lub imprezę. Jeśli szukacie pomysłu na klasyczny, sprawdzony przepis na sałatkę śledziową, ten wariant z groszkiem konserwowym na pewno przypadnie Wam do gustu!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ ŚLEDZIOWĄ Z GROSZKIEM KONSERWOWYM
Składniki
- 500 g solonych filetów śledziowych
- 1 puszka groszku konserwowego
- 6 ogórków konserwowych
- 1 cebula
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 200 g jogurtu naturalnego
Wykonanie
- Śledzie dokładnie opłukać pod zimną wodą, przełożyć do miski i zalać mlekiem. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, podczas moczenia, zmienić mleko 2-3 razy. Po upływie czasu odlać mleko, dokładnie odsączyć śledzie za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w paseczki.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
- Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
- Groszek konserwowy odsączyć z zalewy.
- Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, śmietanę, majonez i wymieszać









