Sałatka z gyrosa to bardzo smaczna, wielowarstwowa przekąska, którą z pewnością zna każdy z Was.
Świetnie się sprawdza podczas każdego przyjęcia czy imprezy. Niezależnie od tego, czy są to urodziny, imieniny, czy zwykłe spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka z gyrosa będzie zawsze idealnym wyborem!
Nie znam osoby, która nie lubi domowej sałatki z gyrosa. U mnie znika ze stołu w błyskawicznym tempie. Sałatka z gyrosa to także świetny posiłek do pracy, ponieważ jest bardzo sycąca.
Moja tradycyjna sałatka z gyrosa składa się z kurczaka, kukurydzy, ogórków, papryki, cebuli, kapusty pekińskiej, ketchupu oraz majonezu. Jeśli zależy Wam na nieco lżejszej wersji, możecie majonez zastąpić jogurtem naturalnym.
Sałatka z gyrosa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, z pewnością zachwyci każdych gości, nawet teściową 🙂
Składniki:
- 600 g fileta z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 słoika ogórków konserwowych
- 2 średnie cebule czerwone
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 papryka czerwona
- majonez
- ketchup
- przyprawa do gyrosa
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawę do gyrosa, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zamarynować kurczaka dzień wcześniej.
- Kukurydzę odsączyć z wody, ogórki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Kapustę pekińską posiekać.
Układać kolejno warstwy:
- kurczak
- cebula
- majonez
- ogórki
- papryka
- ketchup
- kukurydza
- majonez
- kapusta pekińska