Sałatka z Gyrosa



Sałatka z gyrosa to bardzo smaczna, wielowarstwowa przekąska, którą z pewnością zna każdy z Was.

Świetnie się sprawdza podczas każdego przyjęcia czy imprezy. Niezależnie od tego, czy są to urodziny, imieniny, czy zwykłe spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka z gyrosa będzie zawsze idealnym wyborem!

Nie znam osoby, która nie lubi domowej sałatki z gyrosa. U mnie znika ze stołu w błyskawicznym tempie. Sałatka z gyrosa to także świetny posiłek do pracy, ponieważ jest bardzo sycąca.

Moja tradycyjna sałatka z gyrosa składa się z kurczaka, kukurydzy, ogórków, papryki, cebuli, kapusty pekińskiej, ketchupu oraz majonezu. Jeśli zależy Wam na nieco lżejszej wersji, możecie majonez zastąpić jogurtem naturalnym.

Sałatka z gyrosa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, z pewnością zachwyci każdych gości, nawet teściową 🙂

Składniki:

  • 600 g fileta z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 słoika ogórków konserwowych 
  • 2 średnie cebule czerwone 
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 papryka czerwona
  • majonez
  • ketchup
  • przyprawa do gyrosa


Przygotowanie:

  • Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawę do gyrosa, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zamarynować kurczaka dzień wcześniej.
  • Kukurydzę odsączyć z wody, ogórki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Kapustę pekińską posiekać.

Układać kolejno warstwy: 

  • kurczak
  • cebula
  • majonez
  • ogórki
  • papryka 
  • ketchup 
  • kukurydza
  • majonez
  • kapusta pekińska


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

1 × 1 =