Sałatka z kalafiorem i jajkiem to super pomysł na smaczną, zdrową i kolorową sałatkę. Połączenie kalafiora, jajek i pomidorków koktajlowych z delikatnym sosem jogurtowo-czosnkowym smakuje naprawdę świetnie!
Taka sałatka z kalafiora i jajka to idealna sałatka na Wielkanoc, domowe imprezy, czy na kolację. Świetnie się sprawdzi także jako dodatek do dań i przekąsek z grilla. Zapraszam na przepis!
SAŁATKA Z KALAFIOREM I JAJKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki kalafiora
- 8 pomidorków koktajlowych
- 3 jajka
- 2 łyżki kukurydzy
- pęczek szczypiorku
Sos:
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Wykonanie
- Kalafiora podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Na gotującą się wodę przełożyć kalafiora i gotować 5-7 minut. Po tym czasie odcedzić i odstawić do przestygnięcia.
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki.
- Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy, szczypiorek drobno posiekać.
- Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Na półmisek wyłożyć kalafiora, jajka, pomidorki koktajlowe. Całość polać sosem i posypać szczypiorkiem i kukurydzą.