Sałatka z kurczakiem, parmezanem i grzankami to pyszna i lekka sałatka. Sprawdzi się w każdej sytuacji i z pewnością posmakuje każdemu! Będzie idealnym wyborem na rodzinne imprezy, spotkania z przyjaciółmi, a także na lunch do pracy czy na kolację.
Przepis na sałatkę z kurczakiem i parmezanem jest naprawdę bardzo prosty, a samą sałatkę można przyszykować w dosłownie 20 minut! Jest to lekka sałatka, niezawierająca w ciężkiego sosu majonezowego, a jednocześnie sycąca i treściwa. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was! Zapraszam na przepis!
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, PARMEZANEM I GRZANKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 150 g mixu sałat
- 400 g fileta z kurczaka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 kromki pieczywa
- 1 mała cebula czerwona
- 80 g parmezanu
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- ulubione przyprawy (suszona bazylia, zioła prowansalskie itp.)
Sos
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie
- Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz czosnkiem granulowanym. Podsmażamy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Pieczywo kroimy w kosteczkę, skrapiamy delikatnie oliwą i posypujemy ulubionymi przyprawami, u mnie bazylia i zioła prowansalskie. Grzanki prażymy na patelni, do momentu, aż nabiorą ładnego koloru.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
- Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki.
- Parmezan kroimy w cieniutkie listki.
- Oliwę mieszamy z miodem, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Na półmisek wykładamy mix sałat, układamy kurczaka, pomidorki koktajlowe, cebulę, prażone pieczywo oraz parmezan. Całość przed podaniem polewamy przygotowanym sosem.