W dzisiejszych czasach w na sklepowych półkach widnieje mnóstwo rodzajów tortellini. Te mini pierożki włoskie nadziewane są zazwyczaj grzybami, mięsem lub szpinakiem. Można z ich dodatkiem przygotować wiele smacznych dań obiadowych, przekąsek, a także sałatek.
Sałatka z tortellini i ogórkiem to super pomysł na szybką sałatkę na domowe przyjęcie. Sałatka jest bardzo smaczna, kolorowa, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole. Taką mieszankę świeżych warzyw i tortellini możemy zabrać również ze sobą do pracy. Będzie to idealna alternatywa dla tradycyjnych kanapek.
Sałatka z tortellini i ogórkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu. Dodatkowo składa się z produktów, które są ogólne dostępne. W mojej kuchni zawsze leży zapasowa paczka tortellini. Czasem się zdarzało, że przypadku niezapowiedzianych gości szykowałam w kuchni tę sałatkę, kiedy pili kawę. Robi się ją naprawdę błyskawicznie i można ją serwować zaraz po przygotowaniu.
Sałatka z tortellini, którą przygotowałam, składa się z pierożków tortellini, świeżego ogórka, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i kukurydzy. Dodatek stanowi sos na bazie śmietany i majonezu, który można zastąpić jogurtem naturalnym. Wówczas sałatka będzie nieco lżejsza.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z TORTELLINI
Zapraszam do wypróbowania przepisu na szybką sałatkę z tortellini w mojej wersji.
Składniki
- 200 g tortellini z grzybami
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 Ogórka zielonego
- 1 czerwona cebula
- 150 g kukurydzy
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Następne odcedzić i przelać zimną wodą.
- Ogórka pokroić w półplasterki. Pomidorki koktajlowe poprzekrawać na pół.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Cebulę pokroić w plasterki.
- Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać śmietanę i majonez. Całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.