Schab po cygańsku

Schab po cygańsku

Schab po cygańsku z pieczarkami, marchewką, ogórkami i cebulą, to bardzo fajny pomysł na obiad i wykorzystanie schabu w plastrach. Danie to jest bardzo pożywne, aromatyczne i pyszne. 



Zapiekany schab w aromatycznej zalewie, po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach. Jest łatwy zrobienia i odgrzania. Schab po cygańsku to fajna propozycja obiadowa na co dzień, ale także na święta czy rodzinne uroczystości. W towarzystwie tradycyjnych ziemniaczków smakuje naprawdę świetnie. Do tego obowiązkowo surówka z czerwonej kapusty i marchewki.

SCHAB PO CYGAŃSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 800 g schabu w plastrach
  • 2 marchewki
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz, 
  • papryka słodka
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia

Sos:

  • 250 gorącej ml wody 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili


Wykonanie

  • Plastry schabu doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Przełożyć do pojemnika, przykryć i odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Najlepiej zamarynować schab dzień wcześniej. 
  • Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. 
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka,
  • Ogórki konserwowe pokroić w plastry. 
  • Pieczarki również pokroić w plastry. 
  • Schab wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. 
  • Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć pokrojoną cebulę i marchewkę. Następnie wyłożyć podsmażony schab. Na schabie ułożyć pieczarki i ogórki. 
  • Składniki na sos wymieszać, przelać do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 2 godziny, grzanie góra-dół.


Schab po cygańsku przepis
Przepis na schab po cygańsku
schab po cygańsku


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Dodaj komentarz

jeden + 2 =