Schab po cygańsku z pieczarkami, marchewką, ogórkami i cebulą, to bardzo fajny pomysł na obiad i wykorzystanie schabu w plastrach. Danie to jest bardzo pożywne, aromatyczne i pyszne.
Zapiekany schab w aromatycznej zalewie, po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach. Jest łatwy zrobienia i odgrzania. Schab po cygańsku to fajna propozycja obiadowa na co dzień, ale także na święta czy rodzinne uroczystości. W towarzystwie tradycyjnych ziemniaczków smakuje naprawdę świetnie. Do tego obowiązkowo surówka z czerwonej kapusty i marchewki.
SCHAB PO CYGAŃSKU – PRZEPIS
Składniki
- 800 g schabu w plastrach
- 2 marchewki
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 ogórki kiszone
- sól
- pieprz,
- papryka słodka
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Sos:
- 250 gorącej ml wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili
Wykonanie
- Plastry schabu doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Przełożyć do pojemnika, przykryć i odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Najlepiej zamarynować schab dzień wcześniej.
- Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka,
- Ogórki konserwowe pokroić w plastry.
- Pieczarki również pokroić w plastry.
- Schab wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące i podsmażyć na odrobinie tłuszczu.
- Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć pokrojoną cebulę i marchewkę. Następnie wyłożyć podsmażony schab. Na schabie ułożyć pieczarki i ogórki.
- Składniki na sos wymieszać, przelać do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 2 godziny, grzanie góra-dół.