Sernik to nic innego jak rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest biały ser. Domowy sernik z 15 jaj z polewą to król pośród wszystkich serników. Piecze się go bez spodu z dużą ilością jajek i sera. A co najważniejsze, tak przygotowany sernik prawie wcale nie opada po upieczeniu.
Sernik z poniższego przepisu jest niezwykle delikatny, puszysty i kremowy. Jego smak i zapach przywołuje wspomnienia z czasów dzieciństwa, kiedy nasze babci piekły sernik na swojskim serze i jajkach.
Zapraszamy serdecznie do wypróbowania sprawdzonego przepisu na domowy sernik, który z pewnością Wam posmakuje.
PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK Z 15 JAJ
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 kg zwykłego twarogu (w tym 500 g półtłustego i 500 g chudego)
- 350 g cukru
- 4 łyżki cukru wanilinowego
- 15 jajek (rozmiar M)
- 60 g skrobi ziemniaczanej – 3 łyżki
- 50 g mąki pszennej – 3 łyżki
- budyń śmietankowy
Sposób przygotowania:
- Oddzielić białka i żółtka.
- W misce umieścić 15 żółtek. Zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem.
- Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać ser, a następnie mąkę i budyń.
- Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką z masą serową.
- Gotowe masę serową i ubite białka wlać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra- dół). Na ostanie 20 minut pieczenia włączyć grzanie tylko od dołu.
- Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Składniki na polewę:
- 1/2 szklanki mleka
- 150 g czekolady mlecznej
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
- Mleko i czekoladę pokrojoną w kostkę umieścić i rozpuścić w garnuszku.
- Dodać posiekane orzechów i wymieszać.
- Gdy sernik ostygnie udekorować go przygotowaną polewą.
Super przepis!
Naprawdę jest pyszny!!!
I to jest prawdziwy sernik!