Sernik z 2 kg sera i 15 jaj to nasz ulubiony sernik. W taki sposób piekła go moja babcia, mama a teraz kolej na mnie. Pamiętam, jak babcia zawsze powtarzała, że prawdziwy, domowy sernik, to taki z dużą ilością jajek.
Domowy sernik z 15 jaj zawsze się udaje. Nie wiem, czy znam łatwiejszy przepis na tego typu wypiek.
Sernik jest bardzo puszysty, wilgotny a dodatek białej polewy nadaje mu słodkiego i wyrazistego smaku. W przepisie użyłam dwóch rodzajów sera w proporcji 1:1. Twarogu z wiaderka oraz zwykłego twarogu w kostce. Często ten w kostce zastępuję tradycyjnym, swojskim serem, kiedy tylko mam do niego dostęp.
Z pewnością wiele z Was śledząc mojego bloga, zauważyło, że lubię eksperymentować, jeśli chodzi o serniki. Przepisów na sernik jest na nim bardzo dużo, a każdy z nich jest równie smaczny. Wiele osób niestety ma obawy jeśli chodzi o pieczenie sernika. Myślimy, że przepisy są skomplikowane, a sernik nam po porostu nie wyjdzie. Nie ma co zakładać z góry ciemnych scenariuszy, tylko postępować krok po kroku zgodnie z przepisem i Wasz domowy sernik będzie perfekcyjny!
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszny sernik z 15 jaj z polewą. Jest naprawdę smaczny i polecam go każdemu miłośnikowi domowych wypieków a szczególnie wielbicielom serników. Jeśli pokusicie się o wypróbowanie przepisu, koniecznie pochwalcie się zdjęciem swojego wypieku!
PRZEPIS NA SERNIK Z 15 JAJ
Składniki:
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 kg twarogu półtłustego
- 100 g masła
- 300 g cukru pudru
- 4 łyżki cukru wanilinowego
- 15 jajek (rozmiar M)
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej
- budyń śmietankowy
Przygotowanie:
- Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
- Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie mąkę i budyń.
- Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką do masy serowej.
- Masę serową wyłożyć do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 75 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra- dół).
- Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać sernik po ostygnięciu. Ja wybrałam białą z dodatkiem kakaowych chrupek, dzięki czemu sernik wygląda i smakuje jeszcze lepiej!
Mega apteczny sernik 🙂 Jaki rozmiar blaszki użyty w przepisie?
Tradycyjna 36×24
A ile razy przepuszczamy ser przez maszynkę? 😀
Ser wystarczy przemielić raz 🙂 Ja osobiście często nie mielę sera, jedynie miksuje. Dzięki temu jest bardziej wyczuwalny.
Czy mąkę pszenna można zastąpić orkiszowa?
Nie robiłam nigdy, więc ciężko mi doradzić 🙂 Można na początku spróbować dać pół takiej pół takiej.
Super przepis! Wyszło pyyyszne!
Czy mogę dodać więcej masła do sernika np. 250g? Mam twaróg swojski. Czy resztą składników pozostaje wtedy bez zmian?
A czy dodanie większej ilości masła + swojski twaróg, który również jest tłuściejszy, nie spowoduje, że cały sernik będzie zbyt “tłusty”? Proponuję dodać swojski twaróg, a ilość masła zostawić bez zmian 🙂
A tu widze ze uzywa sie mąki a to dospodu czy jak???
Bo jest masa serowaa nie widze gdzie daje sie ta mąke.
Punkt 2 w sposobie przygotowania: “…dodawać stopniowo ser, a następnie mąkę i budyń.”
Piekłam ten sernik na Boże Narodzenie i teraz też go upiekę, jest rewelacyjny.
Witam. Można użyć 2 kg samego twarogu z wiaderka ?
Można, ale musi być naprawdę dobrej jakości i nie może być za rzadki:)
Witam, czy do tego sernika dodawała Pani rodzynki a jak tak to ile mniej więcej ?
Nie dawałam 🙂