Sernik z białą czekoladą to najlepszy sernik, jaki do tej pory udało mi się przygotować. Jest bardzo wysoki, zbity, kremowy, wręcz perfekcyjny!
Ten sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm. Na pierwszy rzut oka wydaje się mały, ale jest bardzo zbity i z tej porcji wychodzi naprawdę dużo kawałków. Sernik piekłam w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest równiutki i wilgotny. Dodatkowo polałam go polewą z białej czekolady, z dodatkiem śmietanki kremówki. Taka polewa jeszcze podkreśliła cudowny smak sernika.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszny sernik z białą czekoladą. Jestem pewna, że podbije także Wasze serca. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego smaku nie da się opisać słowami. Zapraszam na przepis! Przygotowałam go w wersji pisemnej, a także nagrałam filmik z całego etapu przygotowania. Znajdziecie go na końcu wpisu.
PRZEPIS NA SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki
SERNIK
- 125 ml śmietanki 30%
- 2 białe czekolady z kokosem
- 750 g sera twarogowego z wiaderka
- 100 g cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 3 jajka
SPÓD
- 100 g herbatników
- 40 g masła
POLEWA
- 60 ml śmietanki 30%
- 1 biała czekolada
Wykonanie
- Śmietankę kremówkę (125 ml) podgrzewamy, a następnie dodajemy do niej połamaną czekoladę białą z kokosem. Całość mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy jednolitą konsystencję. Całość odstawiamy do przestygnięcia.
- Herbatniki rozdrabniamy na miał, dodajemy do nich 40 g roztopionego masła, mieszamy. Tortownicę o średnicy 18 cm wyścielamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy na nią herbatniki wymieszane z masłem, co będzie stanowił spód naszego sernika. Całość uklepujemy za pomocą łyżki, mocno dociskając, wszystko po to, by spód był bardziej zwarty.
- Do misy przekładamy twaróg, cukier oraz skrobię ziemniaczaną. Całość miksujemy, do połączenia składników. Następnie stopniowo dodajemy jajka, ciągle miksując. Pod koniec wlewamy białą czekoladę rozpuszczoną w śmietance. Gotową masę przelewamy do tortownicy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Na spód piekarnika wkładamy blaszkę z wrzątkiem. Następnie na środkową półkę piekarnika wstawiamy tortownice z sernikiem. Całość pieczemy przez 70 minut, grzanie góra-dół.
- Po upieczeniu sernik odstawić do przestygnięcia. Następnie przygotować polewę. Śmietankę kremówkę (60 ml) podgrzać i rozpuścić w niej białą czekoladę. Tak przygotowaną polewę wylać na sernik, odstawić do stężenia.
Sernik przepyszny! Następnym razem upiekę z podwójnej porcji!
A po co blaszka z wrzątkiem pod ciastem ? Można to pominąć ?
Pieczenie w tak zwanej kąpieli wodnej sprawia, że ciasto nie rośnie za mocno, a co za tym idzie nie opada, ani nie pęka. Polecam zastosowanie tego zabiegu 🙂
Czy może być biała, zwykła bez kokosu czekolada? I jaki ser ma pojemność 750 g?
Może być zwykła biała bez kokosa 🙂
Ser z wiaderka kupiłam 1000 g, do sernika wykorzystałam 750 g a resztę użyłam do naleśników 🙂
A jakie ciastka będą najlepsze?
W przepisie użyłam tradycyjnych herbatników z marketu 🙂 Polecam również ciastka owsiane vitanella, też wychodzi super 🙂