Domowy sernik z cukrem pudrem to bardzo smaczny i słodki wypiek, który z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi serników. Jest on bardzo lekki, puszysty, wręcz rozpływa się w ustach! Brzmi apetycznie prawda?
Domowy sernik kojarzy mi się z wypiekami mojej babci, która bardzo często piekła sernik, którego zapach i smak pozostał ze mną do dziś. Kojarzy mi się on szczególnie ze świętami, kiedy to cała rodzina zachwycała się jego wyjątkowym smakiem. Uwielbiam sernik w każdej postaci, mogłabym go jeść i jeść..
Jeśli Wy również jesteście smakoszami domowych serników, zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na sernik z cukrem pudrem. Ten mały dodatek cukru pudru sprawia, że sernik smakuje wyjątkowo.
Jeśli macie ochotę na smaczny wypiek do kawy lub spodziewacie się gości, sernik z cukrem pudrem będzie idealnym wyborem. Jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, a jego smak zachwyci każdego. Zapraszam do wypróbowania poniższego przepisu.
PRZEPIS NA SERNIK Z CUKREM PUDREM
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego półtłustego
- 100 g masła
- 8 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
- Ser przepuścić przez praskę.
- Żółtka ubić z cukrem i cukrem pudrem.
- Białka ubić na pianę.
- Ser utrzeć z masłem.
- Do masy serowej przesiać i dodać mąkę ziemniaczaną.
- Całość blendować i dodawać stopniowo krem żółtkowy.
- Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Ciasto przelać do formy (24×26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni. Piec 55 minut.
- Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika, sernik pozostawić w piekarniku przez około godzinę.
- Gdy całkiem ostygnie, posypać cukrem pudrem.