Śledzie po kaszubsku są bardzo popularne nie tylko w regionie, ale także w całej Polsce. Prościej mówiąc, śledzie po kaszubsku to śledzie w pomidorach z nutką słodkiego akcentu. Dodatki i przyprawy sprawiają, że śledzie smakują nieco inaczej, niż tradycyjne filety śledziowe z olejem i cebulką.
Śledzie po kaszubsku jak większość przepisów świątecznych, to nasza rodzinna tradycja. Przepis na ich przygotowanie wywodzi się z domu rodzinnego naszej babci i przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Śledzie po kaszubsku to jedna z naszych ulubionych sałatek, którą przygotowujemy na świąteczny stół.
Śledzie po kaszubsku można przygotować nie tylko w święta, ale także na inną okazję, lub po prostu, kiedy najdzie nas ochota. Często przygotowuję je na różnego rodzaju imprezy domowe, zazwyczaj, kiedy pojawiają się na nich napoje wysoko procentowe. Śledzik na taką okazję to idealny wybór!
Śledzie po kaszubsku należy przygotować kilka dni wcześniej, aby wszystkie składniki się przeżarły. Zapraszam serdecznie na śledzie po kaszubsku w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że Wam posmakują. Smacznego!
PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO KASZUBSKU
Składniki
- 1 cebula biała
- 1 papryka czerwona
- 1 szklanka kukurydzy w puszce
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 50 g ulubionego ketchupu
- 8 płatów śledzi solonych
- 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki
- garść rodzynek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
- 100 ml oleju
- 2 łyżki octu
Przygotowanie
- Koncentrat pomidorowy, ketchup, olej, ocet, cukier, sól, pieprz, wymieszać tworząc sos.
- Śledzie wypłukać w bardzo zimnej wodzie, a następnie pokroić w dość duże kawałki.
- Do miski wsypać pokrojoną w krążki cebulę, odsączoną kukurydzę i fasolę, a także pokrojoną w kostkę paprykę oraz śledzie.
- Śledzie mieszamy razem z marynatą. Gotowe śledzie po kaszubsku szczelnie zamykamy. Umieszczamy w lodówce. Śledzie będą gotowe po dwóch dniach.