Sos tatarski

Sos tatarski

Sos tatarski to bardzo popularny sos, przygotowany na bazie majonezu, kwaśniej śmietany, drobno posiekanych warzyw oraz koperku. Jest dosyć specyficzny w smaku, stanowi idealny dodatek do ugotowanych jajek.



Wersji i przepisów na sos tatarski jest bardzo dużo. Każdy robi go pod swoje smaki, jedni dodają do niego więcej majonezu, inny zaś zastępują go śmietaną. Powiem szczerze, że wolę połączenie majonezu i śmietany, gdyż uważam, że sos tatarski na samym majonezie jest zbyt tłusty. Ale to tylko moje zdanie. Wolę nieco delikatniejszą i lżejszą wersję.

Domowy sos tatarski najczęściej gości na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Serwowany z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek smakuje naprawdę świetnie. Można go zaserwować nie tylko w święta. Stanowi świetny dodatek do wędlin czy też śledzi.

Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na pyszny sos tatarski. Idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Zapraszam na przepis.

PRZEPIS NA SOS TATARSKI

Składniki

  • 3 małe ogórki konserwowe
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 mała cebulka
  • 5 grzybków/pieczarek marynowanych
  • 2 gałązki świeżego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Ogórki konserwowe oraz grzyby marynowane odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę.
  • Kapary odsączyć z zalewy i drobno posiekać.
  • Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  • Śmietanę wymieszać z majonezem, musztardą oraz tartym chrzanem. Następnie dodać do nich cukier oraz sok z cytryny.
  • Do miski przesypać pokrojone w kostkę składniki, dodać posiekany koperek, a następnie zalać przygotowanym sosem. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.


Sos tatarski przepis
Przepis na sos tatarski


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

8 + 5 =