Sos tatarski to bardzo popularny sos, przygotowany na bazie majonezu, kwaśniej śmietany, drobno posiekanych warzyw oraz koperku. Jest dosyć specyficzny w smaku, stanowi idealny dodatek do ugotowanych jajek.
Wersji i przepisów na sos tatarski jest bardzo dużo. Każdy robi go pod swoje smaki, jedni dodają do niego więcej majonezu, inny zaś zastępują go śmietaną. Powiem szczerze, że wolę połączenie majonezu i śmietany, gdyż uważam, że sos tatarski na samym majonezie jest zbyt tłusty. Ale to tylko moje zdanie. Wolę nieco delikatniejszą i lżejszą wersję.
Domowy sos tatarski najczęściej gości na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Serwowany z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek smakuje naprawdę świetnie. Można go zaserwować nie tylko w święta. Stanowi świetny dodatek do wędlin czy też śledzi.
Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na pyszny sos tatarski. Idealnie sprawdzi się na święta i nie tylko. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA SOS TATARSKI
Składniki
- 3 małe ogórki konserwowe
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 mała cebulka
- 5 grzybków/pieczarek marynowanych
- 2 gałązki świeżego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ogórki konserwowe oraz grzyby marynowane odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę.
- Kapary odsączyć z zalewy i drobno posiekać.
- Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
- Śmietanę wymieszać z majonezem, musztardą oraz tartym chrzanem. Następnie dodać do nich cukier oraz sok z cytryny.
- Do miski przesypać pokrojone w kostkę składniki, dodać posiekany koperek, a następnie zalać przygotowanym sosem. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.