Spaghetti carbonara to bardzo szybkie do przygotowania danie obiadowe. Wywodzi się z kuchni włoskiej i jest to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przepisów na makaron we Włoszech. Do przygotowania tego smacznego i szybkiego w przygotowaniu dania potrzeba zaledwie kilku prostych składników.
Włosi to mistrzowie w przygotowywaniu smacznych, ale także szybkich dań. Zależy im na oryginalnym smaku, przy małym nakładzie pracy i niewielkiej ilości składników. Do takich dań możemy zaliczyć spaghetti carbonara. W naszym domu jest to awaryjne danie, które robimy zawsze, kiedy nie zdążymy zrobić obiadu. W przepisie podałam Wam składniki na jedną porcję, ponieważ danie to najlepiej smakuje na świeżo. W sumie jego odgrzanie zajmowałoby prawie tyle, co przygotowanie całego dania, więc najlepiej podawać je na świeżo. Ilość składników należy powielić w zależności od ilości przygotowywanych porcji.
Jeśli szukacie przepisu na szybki obiad, spaghetti carbonara będzie idealnym pomysłem. Składniki możecie zakupić w każdym sklepie, a całe danie przygotujecie w zaledwie 15 minut. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA SPAGHETTI CARBONARA
Składniki
- 80 g makaronu
- 1 małe jajko
- 1 żółtko
- 100 g boczku
- 30 g parmezanu
- pieprz
- sól
Wykonanie
- Boczek kroimy w paseczki i smażymy na patelni aż się zarumieni.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
- Parmezan ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
- Jajko, żółtko, pół parmezanu umieszczamy w misce. Przyprawiamy pieprzem i solą.
- Makaron odcedzamy i od razu umieszczamy w miseczce, intensywnie mieszamy. Temperatura makaronu zetnie jajka.
- Gotowy makaron umieszczamy na talerzu, dekorujemy boczkiem i resztą parmezanu.
najlepsze! 😃