Surówka z młodej kapusty i ogórka
Surówka to obowiązkowy dodatek do każdego obiadu. Dzięki nim każde danie obiadowe smakuje o wiele lepiej. Dodatkowo surówki obiadowe są zdrowe i pełne witamin, dlatego warto je przygotowywać.
Przepisów na surówki do obiadu jest mnóstwo, każda równie smaczna. Tym razem przygotowałam pyszną surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i ogórka, która bardzo posmakowała moim domownikom. Jest bardzo lekka, smaczna i świeża.
Przepis na surówkę z młodej kapusty jest bardzo łatwy, dlatego tym bardziej polecam Wam przygotować ją w swoim domu. Sezon na kapustę, ogórki i rzodkiewkę w pełni, dlatego powinniście skorzystać z tego przepisu. Smacznego.
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z MŁODEJ KAPUSTY I OGÓRKA
Składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 świeży ogórek
- 5 rzodkiewek
- 1 marchewka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki oliwy
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
Wykonanie
- Kapustę poszatkować, następnie dodać do niej sól oraz cukier.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty.
- Rzodkiewki umyć i pokroić w paseczki. Ogórka obrać i również pokroić w półplasterki.
- Wszystko przełożyć do miseczki, w której znajduje się kapusta, dodać olej oraz ocet. Całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.