Jabłka z cynamonem w każdej postaci smakują świetnie. Nie ważne, czy jest to klasyczna szarlotka, drożdżówki z jabłkami czy deser w pucharku.
Szarlotka w szklance to jeden z najszybszych i najłatwiejszych pomysłów na wykorzystanie jabłek. Z dodatkiem pokruszonych herbatników i bitej śmietany smakują naprawdę obłędnie! Do ich przygotowania użyłam bitej śmietany w proszku, tak zwanej „Śnieżki”, możecie ją jednak zastąpić śmietanką 30% ubitą z dodatkiem cukru pudru. Mnie zależało na tym, by było szybki i lekko.
Poniżej w kilku krokach opisałam Wam instrukcję przygotowania szarlotki w szklance. Nie ma w tym nic trudnego, przekonajcie się sami.
SZARLOTKA W SZKLANCE – PRZEPIS
Składniki
- 6 jabłek
- 1 opakowanie herbatników
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 opakowania „Śnieżki”
- 400 ml mleka
- 2 garści orzechów
- płatki migdałów
Wykonanie
- Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Wykładamy na patelnię, dodajemy cynamon i podsmażamy przez kilka minut.
- Herbatniki przekładamy do woreczka i kruszymy, najlepiej za pomocą tłuczka do kotletów.
- Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko, dodajemy bitą śmietanę „Śnieżkę” i ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.
- Do 6 wysokich szklanek przekładamy na przemian: herbatniki, jabłka, bita śmietana, herbatniki, jabłka, bita śmietana. Wierzch deserków dekorujemy posiekanymi orzechami i płatkami migdałów.
- Deserki wstawiamy do lodówki na godzinkę.
Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.