Domowa szarlotka
Szarlotka to ciasto, które chyba każdy uwielbia. Piecze się je szczególnie jesienią, kiedy w naszym kraju mamy sezon na jabłka. Chociaż przepisów na szarlotkę jest mnóstwo i każdy robi ją nieco inaczej, jestem pewna, że każda smakuje równie dobrze. Uważam, że każda szarlotka jest pyszna.
Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na domową szarlotkę, między innymi:
- Szarlotka w 5 minut
- Szarlotka z bitą śmietaną
- Szarlotka sypana
- Szarlotka bez pieczenia
- Szarlotka na kruchym cieście
Szarlotka z 3 składników
Tym razem poszłam na łatwiznę i w moim domu zagościła szarlotka z 3 składników. Miałam straszną ochotę na szarlotkę, a w domu było ciasto francuskie i kilka jabłek. Z tych składników powstała pyszna szarlotka z połówkami jabłek i cynamonem, która smakuje naprawdę rewelacyjnie. Zrobiłam ją w dosłownie 10 minut, ponieważ wystarczyło obrać i oczyścić jabłka a następne wyłożyć je na płat ciasta francuskiego. Najgorszy był czas oczekiwania, aż całość się upiecze, ponieważ wydobywający się zapach z piekarnika wywoływał ślinotok.
Szarlotka z 3 składników to idealny pomysł na szybkie ciasto z jabłkami, które musicie wypróbować. Nie ma opcji, że coś nie wyjdzie, ponieważ przygotowana jest z gotowego ciasta francuskiego i jabłek. Samą szarlotkę piekłam w nieco niższej temperaturze niż tradycyjne przekąski z ciasta francuskiego. Dodatkowo wydłużyłam czas pieczenia, ze względu na to, by jabłka odpowiednio zmiękły.
Zapraszam wszystkich miłośników szybkich wypieków na pyszną i ekspresową szarlotkę z 3 składników. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem cukru pudru.
PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z 3 SKŁADNIKÓW
Składniki
- 3 jabłka
- 1 płat ciasta francuskiego
- cynamon
Wykonanie
- Jabłka obieramy ze skórki. Następnie kroimy na połówki. Z każdej części wydrążamy środek.
- Płat ciasta francuskiego przekrawamy na dwie równie części. Jedną z nich wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
- Na cieście francuskim układamy połówki jabłek, w dwóch rzędach, okrągłą częścią do góry.
- Wierzch jabłek posypujemy cynamonem. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego, zlepiając boki.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut, grzanie góra-dól.