Szaszłyki to jedna z najczęściej przygotowywanych przekąsek podczas wspólnego grillowania. Domowe szaszłyki z kurczakiem i warzywami, pieczone na grillu smakują wyśmienicie.
Niestety nie każdy z nas posiada grilla i może przygotować takie smakołyki. Polecamy wówczas pyszne szaszłyki z piekarnika, które smakują równie dobrze.
Szaszłyki z piekarnika to idealny pomysł na szybki posiłek w ciągu dnia, a także smaczny poczęstunek dla gości. Nie wymagają one dużego nakładu pracy, a smakują naprawdę świetnie. Sprawdźcie sami!
Składniki:
- 1 filet z kurczaka – 400 g
- mała cukinia – 180 g
- cebula
- papryka czerwona 200 g
- 10 sztuk pieczarek
Marynata do kurczaka:
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżka oliwy
- pęczek pietruszki
Przygotowanie:
- Kurczaka kroimy w kostkę ok 3cm.
- Składniki na marynatę umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy. Dodajemy kurczaka, ponownie mieszamy. Odkładany na ok 1h.
- Wszystkie warzywny dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o podanej wielkości.
- Składniki nabijany na patyczek w dowolnej kolejności zachowując różnorodność.
- Szaszłyki pieczemy na grillu, ale można też piec je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut.