Szybka surówka z czerwonej kapusty

Szybka surówka z czerwonej kapusty

Szybka surówka z czerwonej kapusty to świetny pomysł na dodatek do obiadu. Moim zdaniem pasuje ona do każdego dania. Zarówno do dań mięsnych, jak i równego rodzaju ryb. Do przygotowania surówki nie potrzeba wielu składników, bo jest to kapusta oraz cebula, oraz dodatki, które z pewnością większość z Was posiada w swojej kuchni.



Przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest niesamowicie prosty, a samą surówkę robi się naprawdę szybko. Należy jednak po przygotowaniu ją na chwilę odstawić, by smaki się przegryzły.

Polecam również wersję tej surówki z marchewką i jabłkiem: surówka z czerwonej kapusty i marchewki

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY – PRZEPIS

Składniki

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu


Wykonanie

  • Kapustę drobno poszatkować, za pomocą mandoliny lub noża. Do kapusty dodać szczyptę soli, wymieszać za pomocą dłoni, dociskając. Kapustę odstawić na około 20 minut, by nieco zmiękła. 
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Do kapusty dodać cebulę, jogurt naturalny, majonez, musztardę, szczyptę cukru, pieprzu i ocet jabłkowy, wymieszać. Odstawić na około 30 minut, by smaki się przegryzły. 


Szybka surówka z czerwonej kapusty przepis
surówka z czerwonej kapusty


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 3

Dodaj komentarz

2 × 1 =