Szybka surówka z czerwonej kapusty to świetny pomysł na dodatek do obiadu. Moim zdaniem pasuje ona do każdego dania. Zarówno do dań mięsnych, jak i równego rodzaju ryb. Do przygotowania surówki nie potrzeba wielu składników, bo jest to kapusta oraz cebula, oraz dodatki, które z pewnością większość z Was posiada w swojej kuchni.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest niesamowicie prosty, a samą surówkę robi się naprawdę szybko. Należy jednak po przygotowaniu ją na chwilę odstawić, by smaki się przegryzły.
Polecam również wersję tej surówki z marchewką i jabłkiem: surówka z czerwonej kapusty i marchewki
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY – PRZEPIS
Składniki
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu
Wykonanie
- Kapustę drobno poszatkować, za pomocą mandoliny lub noża. Do kapusty dodać szczyptę soli, wymieszać za pomocą dłoni, dociskając. Kapustę odstawić na około 20 minut, by nieco zmiękła.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Do kapusty dodać cebulę, jogurt naturalny, majonez, musztardę, szczyptę cukru, pieprzu i ocet jabłkowy, wymieszać. Odstawić na około 30 minut, by smaki się przegryzły.