Ciasto z czereśniami
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię czereśnie. Szczególnie takie prosto z drzewa, zrywane w sadzie u rodziców. Sezon na czereśnie nie trwa zbyt długo, dlatego trzeba go wykorzystać na maksa, tworząc z ich dodatkiem smaczne wypieki. Do moich ulubionych należy szybkie ciasto z czereśniami, na które przepis zaprezentuję Wam w tym wpisie.
Ciasto z czereśniami to jeden z najsmaczniejszych wypieków w sezonie na pyszne, letnie owoce. Jest to najszybsze i najłatwiejsze ciasto z czereśniami, jakie znam. Czas przygotowania ciasta to zaledwie 10 minut. Do jego wykonania potrzebujemy kilku prostych składników, które z pewnością każdy z Was posiada w swojej kuchni. Dodatkowo ciasto z czereśniami jest bardzo tanie w przygotowaniu, co jest jego dużą zaletą.
Ciasto wychodzi bardzo delikatne i puszyste, wręcz rozpływa się w ustach. Ten pyszny placek z czereśniami gości w naszym domu bardzo często, kiedy tylko pojawi się sezon na czereśnie. Aby przygotować to pyszne ciasto, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, można to zrobić nawet bez użycia miksera, używając drewnianej łyżki.
PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO Z CZEREŚNIAMI
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto z czereśniami. Szybkie łatwe i tanie. Po prostu pycha!
Składniki
- 7 jajek
- 400 g mąki
- 200 g cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilkanaście czereśni
- 100 g rzadkiego jogurtu naturalnego
Wykonanie
- Jajka, jogurt, cukier, mąkę, proszek wymieszać blenderem, mikserem lub łyżką.
- Czereśnie pokroić na pół, usunąć pestki.
- Blaszkę 24 cm x 24 cm wyłożyć papierem, dodatkowo warto natłuścić papier olejem lub masłem. Gotowe ciasto przelać do blaszki. Udekorować przeciętymi na pół czereśniami.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec z grzaniem góra-dół przez 45-50 minut.