Tarta to pyszny wypiek, składający się z kruchego ciasta i nadzienia, przeważnie z dodatkiem owoców.
Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw francuskiej kuchni. Możemy ją przygotować w wersji na słodko, jak i na słono.
Tarta z borówkami to nasza ulubiona wersja tej przekąski, gdzie kruche ciasto świetnie komponuje się z masą serową i borówkami. W ten sposób możemy przygotować tartę z innymi, ulubionymi owocami.
Tarta z borówkami to szybki i bardzo smaczny wypiek, który pięknie prezentuje się na stole oraz będzie idealnym dodatkiem do kawy.
Tarta z Borówkami – Przepis
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 60 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 0,5 kg sera na sernik
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 płaska łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na nadzienie:
- 1 szklanka borówek
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Praktycznie całe ciasto ułożyć na formie (28 cm) a następnie ponakłuwać widelcem.
- Pozostałą część ciasta (wielkość dużego orzech włoskiego) włożyć do lodówki.
- Tartę piec w nagrzany piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra/dół).
- Ser należy zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mąką. Dodać jajka i ponownie zmiksować.
- Na podpieczone ciasto na tartę wylać masę serową.
- Borówki wymieszać z cukrem pudrem i mąką. Ułożyć na masie serowej.
- Piec przez 20 minut w 180 stopniach.
- Pozostałe ciasto kruszymy na naszej tarcie tworząc kruszonkę. Piec ponownie 20 minut w 180 stopniach.