Tarta z Borówkami i Kruszonką



Tarta to pyszny wypiek, składający się z kruchego ciasta i nadzienia, przeważnie z dodatkiem owoców.

Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw francuskiej kuchni. Możemy ją przygotować w wersji na słodko, jak i na słono.

Tarta z borówkami to nasza ulubiona wersja tej przekąski, gdzie kruche ciasto świetnie komponuje się z masą serową i borówkami. W ten sposób możemy przygotować tartę z innymi, ulubionymi owocami.

Tarta z borówkami to szybki i bardzo smaczny wypiek, który pięknie prezentuje się na stole oraz będzie idealnym dodatkiem do kawy.



Tarta z Borówkami – Przepis

Składniki na ciasto: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 0,5 kg sera na sernik
  • 4 łyżki cukru  pudru
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego 

Składniki na nadzienie:

  • 1 szklanka borówek 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania 

  • Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Praktycznie całe ciasto ułożyć na formie (28 cm) a następnie ponakłuwać widelcem.  


  • Pozostałą część ciasta (wielkość dużego orzech włoskiego) włożyć do lodówki.
  • Tartę piec w nagrzany piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra/dół).
  • Ser należy  zmiksować z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mąką. Dodać jajka i ponownie zmiksować.
  • Na podpieczone ciasto na tartę wylać masę serową. 
  • Borówki wymieszać z cukrem pudrem i mąką. Ułożyć na masie serowej. 
  • Piec przez 20 minut w 180 stopniach. 
  • Pozostałe ciasto kruszymy na naszej tarcie tworząc kruszonkę. Piec ponownie 20 minut w 180 stopniach.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

jedenaście + 1 =