Tort meksykański z tortilli
Tortilla to okrągły, płaski placek, który swoim wyglądem przypomina tradycyjne naleśniki. Z dodatkiem tortilli można przygotować wiele ciekawych dań i przekąsek, które z pewnością dobrze znacie.
Najbardziej popularne są roladki z tortilli, które zazwyczaj serwujemy na domowych imprezach w formie przekąski. Innym sposobem na jej wykorzystanie jest tortilla z kurczakiem, którą serwujemy w domu jako zamiennik tradycyjnego kebaba.
Kolejnym sposobem na wykorzystanie tortilli będzie meksykański tort, który możemy zaserwować na obiad, a także jako przekąska na różnego rodzaju imprezach czy spotkaniach w gronie znajomych.
Ten meksykański przysmak można przygotować w bardzo łatwy i szybki sposób. Chcecie się przekonać? Zapraszam!
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszny tort meksykański z tortilli, który można przygotować w mgnieniu oka. Produkty do jego wykonania zakupicie w każdym sklepie, są one ogólne dostępne. Danie to jest bardzo szybkie i smaczne a dodatkowo bardzo ciekawie się prezentuje. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.
PRZEPIS NA TORT MEKSYKAŃSKI Z TORTILLI
Składniki
- 3 tortille
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 puszki fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 250 g żółtego sera
- 500 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- papryka ostra
Wykonanie
- Mięso mielone wykładamy na patelnię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz szczyptę papryki ostrej, całość dusimy. Pod koniec dodajemy ketchup.
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Na patelni dusimy cebulę. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, całość smażymy przez 5 minut. Po upływie czasu całość przekładamy na patelnię z mięsem.
- Kolejno na patelnię dodajemy fasolę i kukurydzę, zdejmujemy z palnika i doprawiamy do smaku.
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ranty lekko natłuszczamy. Na spód kładziemy tortillę, a na nią wykładamy 1/2 przygotowanego farszu i posypujemy 1/3 sera żółtego.
- Na farsz wykładamy kolejną tortillę, na nią kolejną porcję farszu, ser, całość przykrywamy trzecią tortillą. Wierzch tortilli posypujemy serem żółtym.
- Tortownicę z zapiekanką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut.
zrobiłam wczoraj na obiadek i cała rodzinka zachwycona, przepyszne pomysłowe danie 😃❤️
To takie buritto na płasko i bez zawijania. Fajne.