Tradycyjna szarlotka na kruchym spodzie

Tradycyjna szarlotka na kruchym spodzie


Tradycyjna szarlotka na kruchym spodzie – klasyka i wyjątkowy smak


Szarlotka to jedno z tradycyjnych ciast, które przywołują najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Zapach pieczonych jabłek, cynamonu oraz kruchego ciasta unoszący się po całym domu. Ten klasyczny wypiek, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Będzie świetnym wyborem jako dodatek do popołudniowej kawy, ale także świetnie zaprezentuje się na świątecznym stole.

Moja szarlotka na kruchym spodzie łączy delikatne, maślane ciasto z soczystym nadzieniem jabłkowym z nutą cynamonu. Ta szarlotka jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycająca wyjątkowym smakiem i prostotą wykonania. Wypróbujcie ten przepis i przekonajcie się sami, jak łatwo można stworzyć domowe, pachnące ciasto z jabłkami, które pokochają wszyscy domownicy!

TRADYCYJNA SZARLOTKA NA KRUCHYM SPODZIE – PRZEPIS

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo

  • 1,5 kg jabłek szara reneta
  • cukier puder do posypania
  • cynamon


Wykonanie

  • Do miski przełożyć składniki na kruche ciasto – przesianą mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka, śmietanę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Całość razem zagnieść za pomocą robota lub ręcznie. 

  • Oddzielić około 1/3 ciasta, uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę 24×24 cm wcześnie wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać i wstawić do lodówki na 30 minut. 

  • Po upływie czasu blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. 

  • Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie zetrzeć na mandolinie na cieniutkie plasterki. Dodać odrobinę cynamonu i wymieszać.

  • Na podpieczony spód wyłożyć jabłka.

  • Z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, bezpośrednio do blaszki. 

  • Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godzinę, do zarumienienia. 

  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


Przepis na tradycyjną szarlotka na kruchym spodzie
Tradycyjna szarlotka na kruchym spodzie
Przepis na tradycyjną szarlotka na kruchym spodzie


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

5 / 5. Liczba głosów: 476

Dodaj komentarz

pięć × jeden =