Truskawkowa zebra to przepyszne i orzeźwiające ciasto, które nie wymaga pieczenia. Nie ma z nim żadnych trudności, zawsze się udaje i zachwyca smakiem.
Gdy na dworze panują upały, większość z nas nie ma ochoty na pieczenie skomplikowanych ciast. W takim okresie najlepiej sprawdzają się właśnie ciasta bez pieczenia. Są równie pyszne i o wiele łatwiejsze w przygotowaniu. Ciasto truskawkowa zebra doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy, lub jako słodka przekąska na grilla. Ciasto jest lekkie, delikatne i pięknie prezentuje się na talerzu. Koniecznie musicie spróbować.
TRUSKAWKOWA ZEBRA PRZEPIS
Czas przygotowania: 20 minut | Liczba porcji: forma 20×20 cm | Poziom trudności: łatwy
Składniki
- 1 kg truskawek
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru zwykłego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 48 herbatników
- 12 bezików
- 25 g żelatyny
Przygotowanie
- Z truskawek usunąć szypułki, następnie je umyć i osuszyć. Zmiksować na mus przy pomocy blendera.
- Otrzymany mus postawić na gazie i podgrzać. Dodać 2 łyżki cukru i wymieszać. Następnie dodać żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Mus odstawić do lekkiego stężenia.
- Formę o wymiarach 20×20 cm wyłożyć folią spożywczą. Na jej dnie umieścić warstwę herbatników.
- Herbatniki przykryć cienką warstwą tężejącego musu truskawkowego. Mus ponownie przykryć herbatnikami. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. U mnie wyszło 4 warstwy.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix.
- Gotową masę wyłożyć na ciasto. Wierzch ozdobić mini bezikami.
- Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Zapraszam również na krótki filmik, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować to pyszne ciasto truskawkowa zebra.