Prosta i smaczna zapiekanka z ryżem i pieczarkami to idealna propozycja na obiad. Danie to jest bardzo proste i wbrew pozorom zwyczajne, ale gwarantuję Wam, że będziecie zachwyceni jego smakiem.
Połączenie białego ryżu z dodatkiem pieczarek cebulki i aromatycznego kurczaka to był strzał w dziesiątkę. Wiele osób pomyśli sobie, że danie to może być nieco suche? O nie! Wszystko wzbogacone jest nutką kremowej śmietanki 30%, która podbija smak całego dania, sprawiając, że smakuje rewelacyjnie.
Do przygotowania tej zapiekanki obiadowej z ryżem i pieczarkami potrzebujemy kilku podstawowych składników, a są nimi ryż, pieczarki, cebulka, kurczak oraz śmietanka. Proste składniki, które zakupicie w każdym sklepie. Obowiązkowo oczywiście ciągnący się ser, którym posypujemy zapiekankę 10 minut przed końcem pieczenia.
Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszną zapiekankę z ryżem i pieczarkami, która z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Zapraszam!
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ RYŻOWĄ Z PIECZARKAMI
Składniki
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 500 g fileta z kurczaka
- 150 g sera żółtego
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Wykonanie
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.
- Kurczaka doprawiamy papryką słodką, czosnkiem granulowanym, przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem.
- Cebulkę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie masła. Następnie dodajemy do niej zamarynowanego kurczaka, smażymy na złoty kolor.
- Na patelnie z kurczakiem i cebulą wykładamy pokrojone pieczarki, całość dusimy przez kilka minut. Pod koniec wlewamy śmietankę, mieszamy.
- Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowany ryż. Następnie wykładamy zawartość naszej patelni, czyli kurczaka z cebulką i pieczarkami. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół.
- Po upływie czasu wyjmujemy zapiekankę z piekarnika, posypujemy startym na tarce serem żółtym i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut z termoobiegiem.
- Gotową zapiekankę dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.