Zapiekanka z chleba tostowego to kolejny pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka ta smakuje naprawdę rewelacyjnie, dlatego gorąco zachęcam Was do zapoznania się z przepisem.
Do przygotowania zapiekanki z chleba tostowego potrzebujemy oczywiście chleba tostowego, mięsa mielonego, ja wybrałam drobiowe, możecie również użyć wieprzowiny. Dodatki warzywne to papryka, kukurydza, cebula oraz czosnek. Wszystkie te składniki wymieszane ze sobą z dodatkiem ketchupu, wyłożone na kawałki chleba tostowego i zapieczone z serem smakują wyśmienicie.
Zapiekanka z chleba tostowego jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Można przygotować większą porcję, ponieważ jest łatwa do odgrzania, dzięki czemu możemy mieć obiad na dwa dni.
Poniżej zaprezentuję Wam prosty przepis na pyszną zapiekankę z chlebem tostowym. Szybkie i smaczne danie obiadowe, które z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ NA CHLEBIE TOSTOWYM
Składniki
- 400 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 łyżeczka masła
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 200 g żółtego sera
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Sól
- pieprz
- kilka kromek chleba tostowego
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Następnie wykładamy na nią pokrojoną w kosteczkę cebulę, chwilę dusimy.
- Po kilku minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy na złocisty kolor.
- Kolejno na patelnię wykładamy posiekaną paprykę, mieszamy.
- Na patelnie wykładami mięso mielone oraz przyprawy: do kurczaka, paprykę słodką, sól oraz pieprz. Całość dusimy, aż mięso będzie rumiane.
- Następnie dodajemy 4 łyżki ketchupu, ja użyłam domowego ketchupu z cukinii, na który przepis znajdziecie tutaj: KETCHUP Z CUKINII. Możecie również użyć zwykłego ketchupu.
- Po ketchupie na patelnię wykładamy kukurydze, całość dusimy kilka minut.
- Naczynie żaroodporne wykładamy pokrojonym w kosteczkę chlebem tostowym.
- Na chleb wykładamy uduszone mięso z warzywami.
- Wierzch zapiekanki posypujemy startym na tarce serem żółtym.
- Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
- Gotową zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.