Przepis na Rogaliki z Jabłkami i Cynamonem



Domowe rogaliki z jabłkami i cynamonem to świetna przekąska, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • jajko + 1 białko do posmarowania rogalików,
  • 70 g mleka,
  • 25 dag drożdży,
  • 40 g masła,
  • 20 g erytrolu.

Nadzienie:

  • 350 g jabłek,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 40 g miodu.

Przygotowanie:

Na stolnicy przesiewamy mąkę i robimy zagłębienie. Wlewamy ciepłe mleko wymieszane z drożdżami i cukrem. Dodajemy szczyptę soli, 1 jajko, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przesypujemy na patelnie, dodajemy miód i cynamon. Cały czas mieszając, smażymy przez kilka minut. Przekładamy do miseczki i studzimy.




Ciasto wałkujemy, nadając mu kształt koła o grubości około 3 mm. Wycinamy dziesięć równych trójkątów. Na każdy kawałek nakładamy jabłka, a następnie zwijamy w kształt rogalika.

Każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *