Babka murzynek to pomysł na cudowny wypiek na święta. Babka jest puszysta i delikatna, a dodatek dżemu porzeczkowego dodaje jej wyjątkowego aromatu i dodatkowo nawilża ciasto.
Przepis na babkę murzynek jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni i pyszne świąteczne ciasto gotowe! Idealna opcja na ostatnią chwilę. Jeśli nie przepadacie za ciężkimi babkami np. piaskowymi lub drożdżowymi, czekoladowa babka murzynek będzie idealną alternatywą.
BABKA MURZYNEK PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy | Czas przygotowania: 15 min. | Czas pieczenia: 50 min.
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 250 ml mleka
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego
- skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie
1. Mąkę wymieszać z kakao i sodą oczyszczoną.
2. W osobnej misce umieścić mleko, olej, jajka, cukier i cukier wanilinowy. Zmiksować do połączenia.
3. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawać suche składniki.
4. Na koniec dodać dżem porzeczkowy oraz skórkę otartą z cytryny.
5. Formę na babkę posmarować tłuszczem i oprószyć kakao. Przełożyć ciasto.
6. Piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
7. Po upieczeniu i ostygnięciu, babkę polać polewą czekoladową i posypać pokruszoną białą czekoladą.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.