Ciasto bananowa chmurka zostało zainspirowane dobrze Wam znaną malinową chmurką, którą każdy uwielbia. Na moim blogu z pewnością widzieliście przepis na malinową chmurkę jeśli nie podlinkuję Wam go tutaj:
Zainspirowałam mnie ona do przygotowania tego ciasta w wersji bananowej. Tak oto powstała bananowa chmurka bez pieczenia.
Ciasto jest równie smaczne i delikatne. Zamiast galaretki malinowej użyłam tej o cytrynowym smaku, a maliny zastąpiłam bananami. Ciasto bananowa chmurka bez pieczenia bardzo nam posmakowało i z pewnością przygotuję je kolejny raz.
Kruchy herbatnik z dodatkiem galaretki z kawałkami bananów i puszystej piany to prawdziwy raj dla podniebienia. Całość wykańczają migdały, które delikatnie chrupią podczas jedzenia ciasta.
Bananowa chmurka bez pieczenia to idealna opcja dla osób, które nie lubią piec, a mają ochotę na pyszne ciasto. Jest ono bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc śmiało możecie wybrać się na zakupy po składniki i przygotować ten smaczny deser już dziś. Na pewno nie pożałujecie.
Poniżej zaprezentuje Wam przepis na ciasto bananowa chmurka bez pieczenia. Kiedy się z nim zapoznacie, sami stwierdzicie, że jest on bardzo łatwy i warto go przygotować w swoim domu.
PRZEPIS NA BANANOWĄ CHMURKĘ BEZ PIECZENIA
Składniki
MASA
- 250 g serka mascarpone
- 600 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru
GALARETKA
- 5 dojrzałych bananów
- 2 galaretki bananowe/cytrynowe
DODATKOWO
- 120 g herbatników
- płatki migdałów
Przygotowanie
- Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Blachę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy na niej warstwę herbatników.
- Banany obieramy ze skórki i przekrawamy na pół, wzdłuż dłuższego boku. Przecięte banany układamy na herbatnikach jeden obok drugiego. Uwaga, ilość bananów zależy od ich wielkości.
- Na banany wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Całość wstawiamy do lodówki, by galaretka stężała.
- Płatki migdałów podprażamy na patelni.
- Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
- Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy mascarpone. Pod koniec ubijania wlewamy żelatynę.
- Gotową masę wykładamy na galaretkę. Na masę układamy prażone migdały.