Borówkowa chmurka to ciasto inspirowane bardzo popularnym i chyba przez każdego lubianym ciastem malinowa chmurka. Jak sama nazwa mówi, zamiast malin do ciasta użyłam borówek i analogicznie galaretki o smaku borówkowym.
Ciasto borówkowa chmurka jest równie smaczne, jak malinowa chmurka. Borówki nadają temu wypiekowi cudownego, orzeźwiającego smaku a galaretka borówkowa pięknego koloru. Deser ten idealnie sprawdzi się na każdą okazję i będzie idealną alternatywą dla malinowej chmurki.
Poniżej opisałam Wam cały etap przygotowania tego deseru oraz instrukcję video, która z pewnością ułatwi Wam pracę. Zapraszam!
PRZEPIS NA CIASTO BORÓWKOWA CHMURKA
Liczba porcji: forma 24×24 cm | Poziom trudności: Średni
Składniki
KRUCHE CIASTO
- 125 g masła
- 4 żółtka
- 160 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki cukru
GALARETKA Z BORÓWKAMI
- 400 g borówek
- 2 galaretki borówkowe
- 800 ml wody
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 60 ml gorącej wody
BEZA
- 4 białka
- 180 g cukru
- szczypta soli
- 40 g migdałów
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Wykonanie
KRUCHE CIASTO
- Na stolnicę wyłożyć przesianą mąkę i zrobić w niej wgłębienie. Ja robię to zazwyczaj za pomocą kubka bądź szklanki. Następnie we wgłębieniu umieścić żółtka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść na jednolite ciasto i uformować w kulkę. Następnie zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu, ciasto wyłożyć na formę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia, ponakłuwać za pomocą widelca i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 minut, grzanie góra-dół.
GALARETKA Z BORÓWKAMI
- Galaretki borówkowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Borówki umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Połowę tężejącej galaretki wyłożyć na kruche ciasto, następnie umieścić na niej borówki i wyłożyć pozostałą galaretkę. Borówki rozprowadzić równomiernie po galaretce za pomocą łyżki i całość wstawić do lodówki do stężenia.
MASA ŚMIETANKOWA
- Żelatynę rozpuścić w 60 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera, dodać serek mascarpone i cukier puder. Całość ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach. Pod koniec zmniejszyć obroty i cienkim strumieniem wlewać przestygniętą żelatynę. Gotową masę wyłożyć na galaretkę.
BEZA
- Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Ubijać na wysokich obrotach do uzyskania szklistej masy. Pod koniec dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać do połączenia składników. Ubitą masę wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i uformować na kształt blaszki. Wierzch posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, piec przez 60 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, bezę pozostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Gotową bezę wyłożyć na ciasto.