Pyszne bułeczki smażone na patelni to pomysł na ciekawą przekąskę, która zachwyci każde podniebienie. Przepis jest bardzo łatwy, dlatego każdy bez wyjątku może przygotować sobie takie pieczywo w domu.
W środku bułeczek znajdziemy pyszny farsz mięsny z dodatkiem warzyw, co sprawia, że są one sycące i pożywne. Bułeczki z patelni z nadzieniem doskonale sprawdzą się na kolację, czy jako przekąska do pracy, ponieważ nawet na zimno smakują rewelacyjnie. Można je również przygotować na domowe imprezy. Goście z pewnością będą zachwyceni.
BUŁECZKI Z PATELNI Z NADZIENIEM PRZEPIS
Czas przygotowania: ok. 1 godzina | Liczba porcji: 8-10
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 125 ml letniego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 14 g drożdży instant
- 150 g jogurtu naturalnego (temp. pokojowa)
- 1 płaska łyżeczka soli
Nadzienie
- 400 g mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- kilka łyżek kukurydzy konserwowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Nadzienie
1. Cebulę oraz paprykę czerwoną pokroić w drobną kosteczkę.
2. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
3. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucić cebulę. Chwilę smażyć, a następnie dodać paprykę.
4. Kolejno dodać mięso mielone i smażyć do zarumienienia.
5. W kojelnym kroku dodać kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Całość doprawić słodką papryką, solą oraz pieprzem. Całość smażyć jeszcze kilka minut co jakiś czas mieszając.
6. Odstawić do przestudzenia.
Ciasto
7. Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, roztopione masło, mleko, jogurt i sól. Wymieszać składniki i wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
8. Ciasto podzielić na 8-10 kawałków. Każdy z nich spłaszczyć w dłoni i nałożyć porcję nadzienia. Ciasto zlepić dokładnie i ułożyć na desce łączeniem do dołu. Delikatnie spłaszczyć.
9. Smażyć na rozgrzanej suchej patelni, na średnim ogniu, po kilka minut z obu stron, do zarumienienia.