Buraczki na zimę
Buraczki czerwone to bardzo smaczne warzywa, które posiadają wiele cennych właściwości. Oprócz swojego pięknego koloru i smaku, buraki wzmacniają naszą odporność, a także obniżają ciśnienie krwi. Dodatkowo spożywanie buraków poprawia koloryt naszej skóry, a także sprawia, że wolniej się ona starzeje. Dodatkowo buraki bogate są w cenne składniki odżywcze, takie jak magnez, wapń, żelazo i potas.
Buraczki czerwone można wykorzystać do wielu ciekawych dań i przekąsek. Najbardziej popularny jest barszcz czerwony, który z pewnością każdy z Was przygotowuje w swoim domu. Kolejnym bardzo smacznym daniem jest carpaccio z buraka, a także tradycyjną ćwikła.
Ćwikła to nic innego jak sałatka z buraków, które początkowo gotujemy, a następnie ścieramy na tarce i doprawiamy. Możemy przygotować ją na świeżo, ale także zapasteryzować w słoikach i cieszyć się jej cudownym smakiem przez cały rok. Buraczki na zimę można przygotować na wiele różnych sposobów, można je wzbogacić o chrzan, wówczas będą miały ostrzejszy smak. W naszym domu najbardziej lubimy tradycyjną ćwikłę z dodatkiem octu i cukru. Takich przetworów z buraków przygotowuję najwięcej.
Przepis na buraczki w słoikach jest banalnie prosty. Potrzebujemy do ich przygotowania tylko kilku prostych składników, takich jak buraczki, cukier, ocet praz sól kamienna. Sam proces przygotowania ćwikły, a następnie pasteryzacji znajdziecie poniżej. Po zapoznaniu się z przepisem z pewnością będziecie w stanie przygotować taką ćwikłę w swoich domach.
PRZEPIS NA BURACZKI NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW
Składniki
- 3 kg świeżych buraków
- 100 g cukru
- 1 łyżka soli kamiennej
- 120 ml octu spirytusowego 10%
Wykonanie
- Buraki dokładnie myjemy. Następnie zalewamy wodą, tak by przykryła wszystkie buraki.
- Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy całość do momentu, aż buraki będą odpowiednio miękkie. Zazwyczaj trwa to około godziny, wszystko zależy od wielkości buraczków. Po ugotowaniu odlewamy wodę i odstawiamy buraczki do lekkiego przestygnięcia.
- Przestygnięte buraki obieramy ze skórki, przy użyciu noża. Następnie ścieramy je na tarce o dużych lub średnich oczkach.
- Starte buraki umieszczamy w garnku, dodajemy cukier, sól oraz ocet. Całość dokładnie mieszamy.
- Starte buraczki umieszczamy we wcześniej wyparzonych słoikach, po czym mocno je zakręcamy, a następnie pasteryzujemy.
Jak pasteryzować buraczki na zimę?
Dno garnka wykładamy bawełnianą ściereczką. Następnie układamy na niej słoiki, tak aby się nie stykały. Garnek zalewamy wodą, do 3/4 wysokości słoików. Całość wstawiamy na palnik, doprowadzamy do zagotowania. Następnie zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 20 minut.
Wyciągnięte z wody słoiki przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Wynosimy w chłodne i zacienione miejsce.
Można sobie ułatwić obieranie buraczków.Jeszcze gorące (zaraz po ugotowaniu)wrzucamy do zimnej wody,po kilku minutkach skórka pieknie sama odchodzi.Zwyczajnie ściągamy ją dłonią 😉.Pozdrawiam
Ja tak samo obieram, odlane w garnku wystawiam na balkon, po 3, 4 godz. Obierają się same, lekko ściskam i skórka odchodzi. 😄