Buraczki z chrzanem do słoików

Buraczki z chrzanem do słoików

Burczaki świetnie smakują w każdej postaci. Są nie tylko smaczne, zdrowe, ale i łatwe w przygotowaniu. Można je kupić praktycznie wszędzie, a ich dodatek do dań obiadowych jest obowiązkowy. Buraczki na zimę do słoików można przygotować w różnej postaci. Ja tym razem przygotowałam buraczki z chrzanem i musztardą. Takie buraczki z chrzanem smakują naprawdę rewelacyjnie, dlatego też polecam Wam przygotować kilka słoiczków. Takie przetwory z buraczków powinny znaleźć się w każdej spiżarni.



Domowa ćwikła z chrzanem super smakuje z ziemniakami i tradycyjnym schabowym, czy klopsikami w sosie. Można ją zaserwować do każdego dania! Zapraszam na przepis! Przekonacie się sami, jaki jest prosty.

BURACZKI Z CHRZANEM DO SŁOIKÓW

Składniki / ok. 6 słoików po 900 ml każdy

  • 6,5 kg buraczków
  • 1 słoik musztardy chrzanowej
  • 1 słoik chrzanu
  • 500 g cukru
  • 500 ml octu
  • 2 łyżki soli


Wykonanie

  • Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

  • Do rondelka wlać ocet, dodać cukier oraz sól. Całość zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru.

  • Buraczki przełożyć do dużego garnka, dodać zalewę, musztardę, chrzan, wymieszać i zagotować.

  • Gorące buraczki przełożyć do słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do przestygnięcia. Można je dodatkowo zapasteryzować.


Buraczki z chrzanem do słoików przepis
Przepis na buraczki z chrzanem do słoików
Buraczki z chrzanem na zimę
Przepis na buraczki z chrzanem na zimę


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 79

Dodaj komentarz

szesnaście − 7 =