Burczaki świetnie smakują w każdej postaci. Są nie tylko smaczne, zdrowe, ale i łatwe w przygotowaniu. Można je kupić praktycznie wszędzie, a ich dodatek do dań obiadowych jest obowiązkowy. Buraczki na zimę do słoików można przygotować w różnej postaci. Ja tym razem przygotowałam buraczki z chrzanem i musztardą. Takie buraczki z chrzanem smakują naprawdę rewelacyjnie, dlatego też polecam Wam przygotować kilka słoiczków. Takie przetwory z buraczków powinny znaleźć się w każdej spiżarni.
Domowa ćwikła z chrzanem super smakuje z ziemniakami i tradycyjnym schabowym, czy klopsikami w sosie. Można ją zaserwować do każdego dania! Zapraszam na przepis! Przekonacie się sami, jaki jest prosty.
BURACZKI Z CHRZANEM DO SŁOIKÓW
Składniki / ok. 6 słoików po 900 ml każdy
- 6,5 kg buraczków
- 1 słoik musztardy chrzanowej
- 1 słoik chrzanu
- 500 g cukru
- 500 ml octu
- 2 łyżki soli
Wykonanie
- Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Do rondelka wlać ocet, dodać cukier oraz sól. Całość zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru.
- Buraczki przełożyć do dużego garnka, dodać zalewę, musztardę, chrzan, wymieszać i zagotować.
- Gorące buraczki przełożyć do słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do przestygnięcia. Można je dodatkowo zapasteryzować.