Domowe chipsy z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnych chipsów. Ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a smak zachwyci każdego kto lubi pochrupać. Chipsy z tortilli są pikantne i super chrupiące – jeśli raz spróbujesz, nie oderwiesz się od nich!
Chipsy z tortilli doskonale sprawdzą się zarówno jako przekąska imprezowa, jak i do filmu. Są o wiele zdrowsze od chipsów sklepowych, a dodatkowo smakują o wiele lepiej. Do chipsów z tortilli możecie również użyć innych ulubionych przypraw, bądź dodać jedynie pieprz i sól. Całkowity czas przygotowania chipsów z tortilli nie powinien przekroczyć 15 minut. Jest to więc idealna przekąska na już.
PRZEPIS NA CHIPSY Z TORTILLI
Składniki
- 1 placek tortilli pszennej
- ok. 2-3 łyżki oleju
- papryka słodka i ostra w proszku
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
Wykonanie
- W misce połączyć olej z przyprawami – papryką słodką, ostrą, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Tortille pokroić w trójkąty za pomocą radełka do pizzy lub noża.
- Każdy wycięty trójkąt posmarować z obu stron przy pomocy pędzelka przygotowaną mieszanką.
- Posmarowane przyprawami trójkąty ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce tak, aby na siebie nie nachodziły.
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 8-10 minut.
Chipsy z tortilli podawać same lub z ulubionym dipem, ketchupem, sosem.