Super prosty przepis na pyszny chleb pszenny, który zawsze wychodzi. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem, nawet osoba początkująca, która nie ma dużego doświadczenia w wypiekach.
Własny, domowy chleb staje się coraz bardziej popularny. I choć wiele osób rezygnuje z tego zajęcia bojąc się porażki, to pieczenie chleba w domu naprawdę nie jest takie trudne. Wystarczy przygotować odpowiednie składniki, postępować zgodnie z przepisem i pyszny domowy chleb gotowy! Zapraszam do wypróbowania przepisu na chlebek, który ma chrupiącą skórkę, jest miękki w środku i nie rozpada się.
CHLEB KTÓRY ZAWSZE WYCHODZI PRZEPIS
Składniki
- 500 g mąki pszennej typu 650
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- spora szczypta soli
- suszone zioła
Przygotowanie
- Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier oraz sól. Następnie wlać olej i ciepłą wodę. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i wyrobić dłońmi lub za pomocą miksera.
- Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Keksówkę posmarować olejem i przełożyć do niej ciasto.
- Wierzch posypać suszonymi ziołami.
- Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez 50 minut, funkcja grzania góra-dół.
Poniżej mamy dla Was dodatkowo krótki filmik, w którym zobaczycie jak krok po kroku przygotować ten pyszny domowy chlebek.