Sernik z jabłkami i kruszonką

Sernik z jabłkami i kruszonką

Sernik z jabłkami i kruszonką to idealny deser dla miłośników serników i szarlotek. Jest to połączenie tych dwóch popularnych wypieków.



Domowy sernik z jabłkami jest bardzo prosty do zrobienia i robi się go naprawdę szybko. Przygotowany jest bez spodu, a zamian za to na wierzchu znajduje się smaczna i chrupiąca kruszonka. Ponadto, do przygotowania sernika użyłam twarogu, nie mieląc go. Oczywiście możecie go zmielić i zazwyczaj tak robię, lecz tym razem na życzenie męża pominęłam ten krok, gdyż twierdzi, że w domowym wiejskim serniku ma być czuć grudki, taki pamięta z czasów dzieciństwa. Jeśli wolicie bardziej jednolity sernik, najlepiej zmielić twaróg 2-3 krotnie.

Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować domowy sernik z jabłkami i kruszonką. Po zapoznaniu się z przepisem sami się przekonacie, że przygotowanie tego wypieku jest naprawdę proste.

SERNIK Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ – PRZEPIS


Liczba porcji: Forma 20×30 | Czas pieczenia: 50 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

MASA TWAROGOWA

  • 150 g cukru
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 40 g budyniu śmietankowego bez cukru

WARSTWA JABŁKOWA

  • 0,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki bułki tartej

KRUSZONKA

  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru


Wykonanie

  • Jajka, twaróg, cukier, proszek budyniowy i jogurt razem zmiksować.
  • Blachę 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do blachy przelać masę serową.
  • Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kosteczkę.
  • Mąkę, cukier i masło połączyć ze sobą tworząc kruszonkę.
  • Jabłka wymieszać z cynamonem oraz bułką tartą.
  • Jabłka ułożyć na wierzch ciasta, posypać kruszonką.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach góra/dół przez 50 minut.


Sernik z jabłkami i kruszonką
Sernik z jabłkami i kruszonką


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

13 − trzynaście =